Calendar ortodox 3 Octombrie 2022. Sărbătoare mare la început de săptămână

Calendar ortodox 3 octombrie 2022. Ziua de 3 octombrie este foarte importantă pentru români, fiind rememorat un sfânt important. Luna octombrie are mai multe sărbători importante, dintre care 4 au cruce roșie. Vezi ce eveniment religios are loc luni.

Sărbătoare mare la 3 octombrie
Sfântul Dionisie Areopagitul, sărbătorit la 3 octombrie, este primul autor patristic care ne-a lăsat o ierarhizare a cetelor îngerești și scrieri importante. În prima treaptă, care este cea mai înaltă, sunt: Tronurile, Heruvimii și Serafimii. A două treaptă cuprinde: Stăpâniile, Domniile și Puterile, iar în treaptă a treia întâlnim: Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.

Vezi și: Cea mai puternică rugăciune a mamei pentru copii. Face minuni!

Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena, din părinți păgâni. A fost pasionat de filosofie, iar după ce a finalizat studiile în acest domeniu din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși. Pe când se află aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Observând întunecarea cerului petrecută la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: „Sau Dumnezeu pătimește sau lumea această văzută se sfarseste”.

Citește și: Rugaciunea puternica pentru indeplinirea dorintelor. Se spune astazi, la inceput de saptamana.

Aici l-a întâlnit pe Sfântul Pavel și a fost fermecat de cuvintele acestuia și s-a convertit la creștinism. El a reușit să convingă mai mulți păgâni să se convertească. Apoi, el a fost hirotonit episcop în Atena. Călătorește cu Pavel și îi cunoaște pe ceilalalti Apostoli ai lui Hristos. De altfel, a construit o biserică la Paris. Acesta a sfârşit prin a fi decapitat pe vremea împăratului Domitian (81-96).

Rugăciune la început de săptămână
Rugăciunea la începutul săptămânii se spune în fiecare zi de luni, dimineața și are o mare putere. Această rugăciune îi ajută pe toți credincioșii să își îndeplinească toate dorințele și să aibă o săptămână liniștită.

Doamne Iisuse Hristoase, cu adanca umilinta recunosc si marturisesc, ca in toata ziua pacatuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiesti. Deci, astazi, ca este luni si inceputul saptamanii, ma rog cu umilinta indurarii Tale celei mari: iarta-mi pacatele cele de voie si fara de voie, si-mi ajuta sa pun inceput bun si sa port mai multa grija de sufletul meu, pentru care ai rabdat atatea dureri la Sfanta Ta Rastignire!

O Doamne, astazi iti dau sufletul si trupul meu si vointa mea, rugandu-Te sa fie voia Ta cu mine, dupa buna placerea Ta. Pedepseste-ma Doamne, dupa indurarea Ta, in aceasta lume, iar nu in cealalta viata. Si iarta pe cei vii si pe cei raposati, pentru rugaciunile Sfintei Tale Biserici, si pe toti ne invredniceste de marirea Ta in rai. La aceasta pun mijlocitori pe Sfintii Tai ingeri, catre care zic: O, cerestilor ajutatori si pazitori ai oamenilor, voua ma inchin si va multumesc, pentru ajutorul si conducerea ce ne-o dati in toate zilele noua, nevrednicilor si pacatosilor. Scutiti-ma de vrajmasii cei vazuti si nevazuti, ca sa nu mai pacatuiesc de acum inaintea Dumnezeului meu! Invredniciti-ma sa va vad la moartea mea, stand in jurul meu si sa duceti sufletul meu in cer, ca sa se inchine maririi Fetei lui Dumnezeu, iar voua sa va multumesc acolo, pentru purtarea de grija ce ati avut pentru mine si binele vostru sa-l spun cu glas neincetat in veci. Amin.