Tradiții de Filipii de toamnă

La data de 28 septembrie 2021 este sărbătorit un sfânt important. Mai exact, îl pomenim pe Sfântul Hariton, de a cărui sărbătoare se leagă și Filipii de Toamnă. Cu această ocazie au apărut o mulțime de tradiții și obiceiuri, menite să ne ferească de ghinion și să ne apropie mai mult de credință.

Tradiții de Filipii de toamnă
Apărători de rele și alungători de dureri, Filipii de toamnă de la 28 septembrie, impun anumite reguli care trebuie respectate în special de femei.

Vezi și: Calendar ortodox 28 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Se spune că femeile care nu fac voia Sfântului Hariton vor înnebuni și nu se vor mai vindeca. Acesta vrea să le facă pe femei să fie credincioase și să țină cont de tradiții, așa cum și el a făcut voia lui Dumnezeu și l-a iubit pe Acesta.

Tradiția spune că nu e bine să dormi în această perioadă, căci cel ce nu respectă asta va dormi pe vecie. Se spune că nici Sfântul Hariton nu a dormit, ci a stat mereu să-i vindece pe cei bolnavi și să facă fapte bune, fără a se gândi la propria lui viață.

Filipii sunt și protectori ai berbecilor. În noaptea de 28 septembrie este bine să ne rugăm la Sfântul Hariton să ne apare animalele. Acestea trebuie stropite de-a lungul acestei zile cu apă sfințită pentru a le feri de boli.

Tot acum începe și împerecherea lupilor, motiv pentru care sărbătorile se țin și în cinstea lor, ca să nu atace la gospodăriile oamenilor. Data de 28 septembrie e foarte importantă pentru femei, căci de nu e ținută, „Haritonul” le ia mințile și înnebunesc și nimic nu le mai poate vindeca, nici credința și rugăciunile.

Este o zi bună și pentru femeile care nu pot face copii. Acestea îi pot cere ajutorul lui Hariton prin rugăciune, iar dacă ele îi respectă tradițiile, vor primi prunci sănătoși.