Calendar ortodox 28 septembrie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși

Calendar ortodox 28 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă îl cinstește în această zi de toamnă pe Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul, unul dintre cei mai mari sfinți ai Ortodoxiei. Află-i povestea și spune o rugăciune astăzi în cinstea sa.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox de miercuri, 28 septembrie 2022
Sfântul Cuvios Hariton, sărbătorit în fiecare an la data de 28 septembrie, a viețuit în cetatea Iconiu, în timpul împăratului Aurelian (270-275). Pentru că a mărturisit că este creștin, a fost supus la multe chinuri, a fost torturat și bătut, până când trupul său s-a făcut tot numai o rană. Sfântul Cuvios Hariton a fost eliberat din temniță după moartea împăratului Aurelian.

Tot în această zi Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Proroc Baruh, a Sfântului Sfințitului Mucenic Marcu, pastorul, a Sfinților Mucenici și frați Alexandru, Afiu și Zosima, a Sfântului Mucenic Pimen, a Sfinților Mucenici Nicon, Neon și Eliodor. Totodată sunt cinstiți Sfinții Mucenici Calinic și Eustatie Romeul, precum și Sfântul Mucenic Alexandru.

De sărbătoarea Sfântului Cuvios Hariton Mărturisitorul, Biserica Ortodoxă rânduiește zi de post. Facem precizarea că aceasta este ultima sărbătoare cu cruce neagră din luna septembrie.

Filipii de toamnă impun anumite reguli în ceea ce privește munca în gospodărie. Oamenii cred că nu e bine să dormi în această perioadă, căci cel ce nu respectă asta va dormi pe vecie. Filipii sunt și ei protectori ai berbecilor. Însă acum începe și împerecherea lupilor, motiv pentru care sărbătorile se țin și în cinstea lor, ca să nu atace. Sărbătorile se sfârşesc la începutul lui decembrie cu Zilele Bubatului. Data de 30 e foarte importantă pentru femei, căci de nu e ținută, „Haritonul” le ia mințile și înnebunesc. Deși, în calendarul creștin-ortodox, ziua de 28 ale lunii îi este dedicată Cuviosului Mărturisitor Hariton Sihastrul, în tradiția folclorică, oamenii se tem de Hariton din alte motive. Femeile se tem că, dacă nu îl respectă cum se cuvine, adică fără să muncească și dând de pomană, acesta le va lua mințile pentru totdeauna.

Rugăciunea zilei de miercuri. Citește-o cu o lumânare aprinsă
Aprinde o lumânare și citește rugăciunea zilei de miercuri. Există câte o rugăciune pentru fiecare zi din săptămână. Iată ce simbolizează miercurea în tradiția creștină și ce trebuie să știe fiecare credincios despre această zi.

Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin.

Rugăciunea zilei de miercuri se citește, de preferat, după Rugăciunile Începătoare. Roagă-te la bunul Dumnezeu să te păzească de rele și la Maica Domnului să te țină sub Sfânt Acoperământul său.