Calendar ortodox 1 octombrie. Sărbătoare mare, cu cruce roșie, pentru creștini!

Calendar ortodox 1 octombrie 2021. Mare sărbătoare astăzi pentru credincioșii ortodocși. În fiecare an, pe 1 octombrie, Biserica Ortodoxă cinstește Acoperământul Maicii Domnului, o sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. Totodată, credincioșii sunt îndemnați la rugăciune și post, pentru a cinsti minunea petrecută în biserica din Vlaherne.

Sărbătoare mare în Calendarul Ortodox, vineri, 1 octombrie 2021
Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie, cunoscută și sub numele de Pocroave. Această mare sărbătoare este rânduită de Biserica Ortodoxă în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Conform tradiției, pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. La un moment dat, la ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi.

Te-ar putea interesa și: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Acoperământul Maicii Domnului. Ce nu se face în ziua de Pocroave

Cărțile bisericești scriu că Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

În fiecare an, pe 1 octombrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește acest eveniment și amintește credincioșilor de această minune, pentru ca ei să știe că prin nevoință și rugăciune, pot primi în greutățile cu care se confruntă, ajutor de la Maica Domnului.

Tropar la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului
Dacă ești bun credincios, citește astăzi Troparul la sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, precum și Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. Aprinde o lumânare și rostește cu voce tare:

Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.

Alți Sfinți pomeniți în ziua în care Biserica Ortodoxă prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului. Tot astăzi, facem pomenirea: Sfântului Iosif de la Bisericani, Sfântului Chiriac de la Bisericani, Sfântului Apostol Anania, Sfinților Mucenici Mihail din Mănăstirea Zovei și a 36 de monahi, Sfântului Cuvios Roman Melodul, a Sfântului Mucenic Domnin, a Sfântului Cuvios Ioan, a Sfântului Cuvios Grigorie Domesticul.

Citește și: Rugăciunea zilei de vineri

De asemenea, în fiecare an, la data de 1 octombrie sunt pomeniți Sfântul Ioan Cucuzel, Icoana Maicii Domnului Cucuzelita de la Marea Lavra – Koukouzalissa și Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare de la Mănăstirea Dochiariu.