Nelu Tataru, despre al patrulea val al pandemiei de coronavirus: „Cred ca valul patru va fi dupa o mobilitate mai accentuata”

Nelu Tataru, fostul ministru al Sanatatii, avertizeaza ca urmatorul val al pandemiei de coronavirus ar putea veni in Romania “dupa o mobilitate mai accentuata”. Totodata, medicul atentioneaza ca nu am scapat inca nici de pericolele valului trei.

Medicul declarat pentru Gandul Live, ca este foarte probabil ca Romania sa se confrunte si cu un al patrulea val al pandemiei, aparitia acestuia fiind influentata de mobilitatea crescuta a cetatenilor.

Despre stadiul vaccinarii
„In acest moment se vaccineaza cei care isi doresc vaccinarea. Urmeaza o a doua etapa care trebuie sa vina si cei care in acest moment sunt sceptici. Pe de alta parte, imunizarea se face prin boala sau prin vaccinare. In acest moment este o concurenta intre vaccinare si boala. Sfatul meu pentru ca oamenii sa se vaccineze ar fi ca daca vrem sa ajungem la o viata cvasi-normala, trebuie sa ne vaccinam. Lumea trebuie sa se vaccineze”, a declarat fostul ministru al Sanatatii.

Despre serurile AstraZeneca si Johnson&Johnson

„Balbaiala vaccinurilor AstraZeneca a contribuit la reticenta. De exemplu, vaccinul Johnson&Johnson are la baza acelasi principiu ca AstraZeneca. Europenii nu il vor folosi pana la aprobarea EMA” a mai spus Tataru.

Valul patru al pandemiei
„Cred ca valul patru va fi dupa o mobilitate mai accentuata, dar stati sa iesim din valul trei. Suntem in varf. Noi, specialistii, urmaream cele patru barometre: prezenta in unitatile de primire urgente, sectiile de boli infectioase, terapiile intensive si decesele. Aceste patru barometre sunt cele care ne spun unde ne aflam. Mobilitatea e cel mai important indice care da transmiterea comunitara. Spre exmplu, nu scoala propriu zisa e cea problematica, ci modul in care ajunge elevul la scoala, alaturi de bunici, parinti, etc…” – a mentionat Nelu Tataru.

De asemenea, medicul a vorbit si despre scoli.
„Anii terminali ar trebui sa se intoarca fata in fata la scoala, iar ceilalti ani online. Aceasta este sugestia mea. Ar trebui sa luam in calcul un val patru dupa o perioada in care vom avea multa mobilitate”, a punctat Tataru,facand referire la reinceperea scolii.

Vacanta de 1 mai
„Nu trebuie sa facem aglomerari. Daca mergem cu familia noastra nu ar fi o problema daca nu purtam masca”, a declarat medicul.