De-a lungul timpului, s-au scris o multime de informatii despre relatia ideala parinte-copil. Nu este un lucru nestiut ca parintii reprezinta modelul social de influentare a copiilor. Modul prin care parintii aleg sa educe copiii pot avea influente negative asupra acestora daca nu se pastreaza un echilibru.
Copilul are nevoie, in primul rand, de o comunicare eficienta, iar acest lucru este realizabil doar daca parintii sunt atenti la nevoile micutilor si daca dau dovada de incredere.
Spre deosebire de alte relatii, cea dintre parinte si copil este una mai complexa si incepe inca din primele zile de viata ale copilului. Rabdare, intelegere, daruire, atenti, dragoste. Toate acestea pot fi transmise eficient prin comunicare.
Pentru o dezvoltare armonioasa a copilului, dar mai ales pentru comunicarea eficienta, un copil trebuie sa cunoasca:
- Respectul : Chiar daca este inca un copil, nu inseamna ca nu are nevoie de respect. Respectarea copilului inseamna libertatea de exprimarea, oferirea dreptului de a lua decizii si nu numai;
- Dragostea: Dragostea este un sentiment ce ar trebui sa fie prezent pe tot parcursul vietii, mai ales in copilarie. Parintii isi pot exprima iubirea fata de copil atat prin comunicare, cat si prin gesturi non verbale (imbratisare, strangere de mana, mangaieri, etc.);
- Acceptarea: Copilul trebuie sa fie acceptat si apreciat de parinti indiferent de rezultatele obtinute, atat prin incurajuari verbale, cat si nonverbale. Mustrarea frecventa, va conduce la deteriorarea comunicarii intre parinte si copil;
- Intelegere: Toate relatiile solide sunt bazate pe incredere. Astfel, si copilul are nevoie sa simta incredere din partea parintilor.
- Corectitudine: Daca un copil va cunoaste corectitudinea, cu siguranta va ajunge un adult responsabil. Asadar, cel mic trebuie sa cunoasca un set de reguli si implicit, sa-si asume incalcarea acestora.
Pentru construirea unei relatii bazate pe incredere intre parinte si copil este nevoie ca parintele, in special, sa depuna mult efort. Lucrurile marete nu se obtin simplu, asa-i?
Pentru a ne face intelesi de cei mici, trebuie in primul rand, ca noi sa stim cum sa comunicam. Effort, mesaje clare si concise, afectiune, atentie, respect si timp, toate impreuna pot elimina barierele in comunicare.