Cozonac a la chef Cătălin Scărlătescu! Secretul pe care gospodinele pricepute îl țineau ascuns

Rețeta zilei de azi, 31 octombrie, este cea de cozonac în varianta recomandată de chef Cătălin Scărlătescu. Peste aproape două luni vine Crăciunul, așa că rețeta asta o poți pune deoparte pentru a pregăti cel mai gustos desert cu care să îmbii colindătorii în ziua Nașterii lui Iisus. Îți spunem care sunt ingredientele folosite de bucătarul de la Chefi la cuțite și cum îi iese lui cel mai pufos și delicios cozonac!

Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu.

Ingrediente:
250 de grame de zahăr;
un kilogram de făină;
450 de mililitri de lapte;
5 ouă proaspete;
60 de grame de drojdie;
300 de grame de unt;
500 de grame de nucă;
200 de grame de rahat (sau cacao);
150 de grame de ciocolată belgiană;
30 de grame de portocală confiată;
30 de grame de coajă de lămâie.

Modul de preparare:
Cozonacul nu este tocmai ușor de preparat, așa că trebuie să fii atent/ă la fiecare pas, la fiecare indicație. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să amesteci drodjia cu 100 de mililitri de lapte, împreună cu trei linguri de făină. Lasă compoziția deoparte până își dublează vizibil volumul. Fierbe restul laptelui împreună cu zahărul, apoi amestecă-l în compoziția care a dospit. Gălbenușurile trebuie bătute cu sarea, separat.

Pune restul făinii într-un vas și toarnă peste aceasta restul compoziției, plus restul ingredientelor, adică untul, coaja de lămâie rasă, dar și portocala confiată. Frământă bine: ar trebui să obții o compoziție omogenă și elastică. Noua compoziție rezultată se lasă la dospit pentru aproximativ o oră. Prima bucată de aluat care va fi rulată se umple cu nucile măcinate, amestecate cu puțin zahăr, după care se adaugă rahatul și ciocolata belgiană. Cozonacul se pune în cuptor în formă tapetată. Cuptorul trebuie preîncălzit la 160 de grade. Într-o oră ar trebui să fie gata. Sursa rețetei: rețete.unica.ro.