Conservele de mancare au o reputatie proasta, in general. Ca nu sunt sanatoase si sunt pline de zaharuri si conservanti. Insa nu toate trebuie incluse in aceeasi categorie, de vreme ce unele alimente la conserva sunt chiar foarte sanatoase! Daca vrei sa te aprovizionezi cu cele mai bune conserve, la indemana pentru diferite preparate, iata ce sa achizitionezi data viitoare de la magazine.
Fasolea la conserva
Pe langa faptul ca nu mai este nevoie sa o lasi la inmuiat 12h inainte de a o fierbe in 2-3 ape, fasolea fiarta la conserva se poate folosi foarte usor in diferite feluri de mancare, de la supe la salate ori tocanite. Iar fasolea uscata este bogata in fibre si proteine – aminteste-ti doar sa le scurgi de sucul lor si sa le clatesti bine pentru a scapa de urmele de sodiu.
Pestele salbatic la conserva
Cu toate ca ai crede ca pestele de piscicultura este mai sanatos, te inseli. Tonul si somonul salbatic sunt mai bogati in proteine si nutrienti decat cei de cultura, care sunt hraniti cu porumb, soia – o dieta deloc naturala – si tratati cu antibiotice. Iti recomandam conservele de peste etichetate cu certificate de siguranta si cele de Alaska.
Rosiile intregi decojite, la conserva
Conservele de rosii decojite sunt atat de versatile: ai nevoie de ele in sosuri, supe, tocanite, la paste. Sunt recomandate cele intregi decat cele taiate, pasate sau condimentate. Daca gasesti conserve slabe in sodiu, acelea chiar sunt indicate. De obicei, sucul in care sunt pastrate alimentele la conserva au indulcitori, conservanti, zaharuri si sare – de aceea e mai bine sa le clatesti mereu.
Laptele de cocos la conserva
Cu toate ca il poti consuma si ca atare, din fructul de cocos pe care-l gasesti in orice supermarket, laptele de cocos este in regula de cumparat la conserva, cu conditia sa nu contina conservanti, daca se poate.
Muguri de anghinare la conserva
Sunt mai greu de preparat, dar si foarte scumpi, de aceea este cu atat mai OK sa ii cumperi direct la conserva. Anghinarea contine fibre si prebiotice si e potrivita pentru salate si paste, dar nu numai.
Toate produsele conservate sunt ambalate in aluminiu – care contine bisphenol-A (BPA). Acesta e corelat cu bolile reproducatoare, astmul la copii, diabet de tip 2, boli de inima si de ficat, tiroida ori sistem imunitar – nu transforma mancarea la conserva in meniul zilnic. Cauta conservele fara BPA.