Este inestetica, deranjanta si indezirabila. Vestea buna este ca celulita nu e si inexorabila. Exista mai multe componente 100% naturale care, incorporate in produsele de ingrijire sau consumate sub forma de suplimente alimentare, ne pot ajuta s-o atenuam in mod semnificativ
Se estimeaza ca peste 90% dintre femei au celulita. Si daca in randul acestora nu prea face discriminari – se confrunta cu ea nu numai cele forme generoase, dar si cele suple, si cele cu musculatura lucrata – , defavorizarea prin comparatie cu barbatii este de-a dreptul revoltatoare: doar 2% dintre reprezentatii sexului masculin fac celulita. De ce? Pentru ca ne tradeaza hormonii! Cei asa-zisi feminini. Si anume estrogenul si prolactina, care atunci cand sunt in exces favorizeaza aparitia celulitei, sau, in termeni medicali, a paniculopatiei edematoase-fibrosclerotice (PEF). Indiferent, insa, cum ii spui, planul tau de actiune trebuie sa vizeze aceste trei obiective: drenare, tonifiere si netezire. In acest sens, mizeaza cu toata increderea pe proprietatile substantelor active, care si-au demonstrat deja eficienta. Mai jos, sunt cele pe care poti conta.
Cofeina, bioactivul de referinta
Acest compus celebru al cafelei, dar nu numai (este prezent si in ceaiul verde, negru, mate sau guarana) actioneaza la mai multe niveluri: reduce lipogeneza, acel proces complex de convertire a acizilor grasi in grasimi stocate de adipocite; stimuleaza lipoliza, adica reducerea depozitelor de grasime; inhiba transportul de glucoza si incetineste multiplicarea celulelor grase. Este, de asemenea, un puternic antioxidant si pune in functiune intregul metabolism, dar, in special, sistemul limfatic. Drept urmare, scade volumul adipocitelor, iar aspectul de coaja de portocala al pielii este vizibil diminuat.
Escina, extractul pur din castan salbatic
Prezinta interes din cel putin trei motive. Si anume pentru ca are efecte antiedematoase – combate retentia de lichide –, este un bun antiinflamator si un excelent stimulator al fluxului sangvin si limfatic. De altfel, unul din trei cazuri de celulita este cauzat de o circulatie periferica deficitara.
Include in strategia ta anticelulita si masajul local manual sau cu ajutorul unui accesoriu special. Realizat in fiecare zi, acesta va intensifica circulatia sangelui si a limfei, mobilizand excesul de fluide captate in tesuturi, si va remodela aspectul stratului adipos subcutanat.
L-Carnitina, „dusmanul” grasimilor
Inclusa in foarte multe suplimente alimentare pentru sportivi, molecula are rolul de a transporta acizii grasi catre mitocondrii, acele subcomponente ale celulelor responsabile cu transformarea substantelor nutritive in energie, motiv pentru care au fost supranumite uzine energetice ale materiei vii. Cu alte cuvinte, L-Carnitina n-ar trebui sa lipseasca din arsenalul tau indreptat impotriva celulitei. Pe de o parte, contribuie la arderea grasimilor iar, pe de alta parte, la imbunatatirea calitatii dermului, care beneficiaza din plin de energia rezultata.
Extractul de coada-calului
Apreciat pentru efectele sale depurative, diuretice, antiinflamatoare si remineralizante, planta mai are un mare atu. Aceasta inhiba expresia metaloproteinazelor matriceale si fenomenul de glicare, ceea ce previne degradarea si/sau rigidizarea fibrelor de elastina si colagen din tesutul conjunctiv.
Uleiul de Centella asiatica
Originara din India si insulele Oceanului Indian, unde este denumita Gotu Kola sau „iarba tigrului”, planta stimuleaza productia de colagen si este un formidabil regenerant tisular. Indicat in celulita este mai ales uleiul, care, aplicat pe piele cu regularitate, o ajuta sa-si recapete supletea.
Chorella, alga-minune
De dimensiuni minuscule, aceasta alga verde se ia la intrecere la capitolul virtuti sanogene cu sora ei, spirulina, la fel, un organism unicelular. Pe langa faptul ca hraneste si energizeaza organismul, aceasta il si detoxifica, totodata, reducand inflamatia si stimuland sinteza si reinnoirea proteinelor structurale ale pielii.