Sparanghelul: beneficii si recomandari

 

Lastarii de sparanghel au o multime de beneficii pentru sanatate, asa ca trebuie sa faca parte din alimentatia noastra. In vremurile antice, se folosea sparanghelul pentru efectele sale afrodisiace, insa timpul a scos la iveala nenumarate alte beneficii ale acestuia.

Sparanghelul este bogat in vitamina K si acid folic, precum si in continutul de vitamina C, beta-caroten, vitamina E, zinc si seleniu.

Din punct de vedere caloric, sparanghelul este aliat de pret in curele de slabire, o portie alcatuita din 5 lastari neavand mai mult de 20 de calorii.

Beneficii pentru sanatate ale sparanghelului

Benefic pentru sanatatea inimii – fiind bogat in vitamina K, sparanghelul previne formarea cheagurilor de sange. De asemenea, continutul ridicat de vitamina B ajuta la reglarea hemocisteinei, care aunci cand este prezenta in exces reprezinta un pericol pentru sanatatea inimii.

Sparanghelul contine mai bine de 1 gram de fibre solubile la o portie de o cana, ceea ce inseamna ca acesta ne scade riscul de infarct.

Regleaza nivelul de zahar din sange – sparanghelul are capacitatea de a regla nivelul de zahar din sange.

Scade riscul de diabet de tip 2 – riscul de diabet de tip 2 creste odata cu aparitia inflamatiei, ceea ce inseamna ca proprietatile antiinflamatoare ale sparanghelului ajuta la prevenirea aparitiei diabetului.

Benefic in lupta cu cancerul – sursa bogata de glutation, sparanghelul ajuta la uciderea celulelor cancerigene. Asadar, consumul de sparanghel este recomandat persoanelor care se lupta cu cancerul de colon, de plamani, osos ori cu cancerul la san.

Previne aparitia pietrelor la rinichi – sparanghelul functioneaza precum un diuretic natural, ajutand organismul sa elimine sarea in exces, precum si fluidele. Intrucat elimina toxinele din rinichi, consumul de sparanghel previne formarea pietrelor la rinichi.

Imbunatateste digestia – datorita continutului ridicat de fibre si proteine, sparanghelul faciliteaza tractul intestinal, facilitand digestia.

Benefic pentru femeile insarcinate – nutritionistii sustin ca sparanghelul este un aliment-minune pentru femeile insarcinate, datorita continutului sau ridicat de acid folic. Acidul folic asigura dezvoltarea normala a fatului pe parcursul celor 9 luni de sarcina.

Cum alegi sparanghelul

Lastarii de sparanghel trebuie sa fie proaspeti, sa nu aiba o textura moale si nici o textura lemnoasa la capete. Pentru a te bucura de gustul, dar si de beneficiile sale, consuma sparanghelul la cel mult o zi, doua dupa ce l-ai achizitionat.

Pentru a se pastra proaspat, depoziteaza sparanghelul in frigider, dupa ce i-ai infasurat capetele in servetele de hartie.

Cum gatesti sparanghelul

Una dintre cele mai recomandate metode de gatire a sparanghelului este sotarea. Sotand sparanghelul, calitatile nutritionale ale acestuia sunt mentinute.

Pentru a sota sparanghelul, incalzeste intr-o tigaie 5 linguri de apa sau de supa de pui si, odata ce apa incepe sa fiarba, introdu lastarii de sparanghel in tigaie, apoi acopera cu un capac. Dupa 5 minute de gatit la foc mic, scoate sparanghelul si consuma-l cum doresti.

Sparanghelul sotat poate fi consumat fie ca atare, acoperit cu un dressing, fie in salate, ori pe post de garnitura pentru preparatele din peste sau carne.