Abdomenul plat la care visezi dispare de îndată ce ai luat prima masă? Află cum poți acționa seara pentru a avea o talie subțire toată ziua și a preveni balonarea care te împiedică să porți hainele preferate.
Un abdomen umflat, care nu te lasă să închei niciun fermoar, este un coșmar pentru multe femei. Înainte să dai vina pe sindromul premenstrual, să știi că balonarea poate fi și consecința constipației, diareei, alergiilor alimentare, intoleranțelor sau a cancerului ovarian. Dacă observi că balonarea persistă pe termen lung trebuie să mergi la un consult pentru a te asigura că nu există nicio afecțiune mai gravă care o provoacă.
În lipsa unei probleme de sănătate ceea ce faci seara poate avea un impact important pentru a reduce disconfortul asociat.
Iată ce strategie trebuie să adopți pentru a combate balonarea în timpul nopții:
1. Ia cina la masă – Nu sta întinsă pe canapea în timp ce ronțăi chips-uri sau mănânci înghețată pentru că vei avea mari probleme a doua zi când îți dorești un abdomen plat. „Dacă stai întinsă și ronțăi seara vei favoriza acumularea gazelor la nivelul abdomenului inferior. Stai la masă când iei cina și ai grijă la postură. Este esențial să stai mereu dreaptă pentru a evita acumularea gazelor, iar dacă înghiți prea mult aer această poziție favorizează eliminarea balonării. Mănâncă încet, ia înghițituri mici și mestecă bine. Evită să inhalezi mâncarea în timp ce iei înghițituri foarte mari și nici nu bea lichidele prea repede”, recomandă dr. James Reynolds, gastroenterolog din Philadelphia, Pennsylvania.
2. Fă-ți un masaj abdominal- Mai știi cum mama ta îți făcea masaj ușor când te durea stomacul? Se pare că avea dreptate. Uneori balonarea poate fi cauzată de constipație sau acumularea bacteriilor la nivelul tractului intestinal, așa că masajul efectuat seara poate ameliora starea organismului, iar a doua zi te vei simți mult mai bine.
3. Evită să iei vitamine înainte de culcare – Deși te pot ajuta să-ți fortifici organismul nu este recomandat să iei suplimentele care conțin vitamine exact înainte de culcare. „Unele suplimente conțin sorbitol sau xilitol, componente care nu pot fi digerate și vor produce gaze la contactul cu bacteriile din tractul intestinal.
Mai bine selectează suplimente cu o listă scurtă de ingrediente. Evită zahărul adăugat, lactoza, soia și glutenul pentru a nu avea parte de efecte nedorite”, recomandă dr. Alan Brijbassie, gastroenterolog din Charlottesville, Virginia.
4. Fă câteva exerciții de intensitate redusă – Exercițiile fizice de intensitate redusă vor preveni apariția balonării și vor stimula digestia. „Mergi timp de 15 minute după ce ai luat cina sau fă exerciții ușoare pentru a preveni constipația, diareea sau acumularea gazelor. Este în regulă și dacă nu ai timp decât să pedalezi 5 minute pe bicicletă. Importantă este mișcarea”, spune dr. Reynolds.
5. Relaxează-te cu o carte de colorat pentru adulți – Dacă te stresezi gândindu-te la următoarea ședință sau prezentare ori îți faci griji pentru un interviu important vei afecta negativ digestia, iar balonarea va fi consecința cea mai vizibilă. Tractul intestinal este foarte vulnerabil la stres, care poate inflama intestinul și creează impresia de abdomen umflat. Eliberează-ți mintea de gândurile negative seara folosind puterea cărților de colorat.
Alege o variantă pentru adulți, folosește culorile tale preferate și adu la viață personaje sau peisaje care te vor face să devii mai optimist, gata de noi provocări.
6. Nu bea alcool și sucuri acidulate seara – „Băuturile carbogazoase și berea sunt cauze majore ale balonării. Evită toate sursele de alcool seara și bea apă plată, cu cel puțin 2 ore înainte să te culci. Numai în acest fel vei reuși să combați eficient balonarea și să ai din nou un abodmen plat”, spune dr. Brijbassie.
7. Bea ceai de mentă – Menta nu este rezervată numai pentru bomboanele care îți împrospătează respirația, ci este utilă și pentru a relaxa tractul gastrointestinal și a elimina gazele acumulate. „Prepară-ți o ceașcă de ceai de mentă seara pentru a subția vizibil talia. De asemenea, poți amesteca 2-3 picături de ulei esențial de mentă cu un pahar de apă călduță pentru un efect mai puternic”, recomandă dr. Brijbassie.