Dudele, fructele care nu se vând în piaţă şi pe care, vreme de ani buni, trecătorii le-au călcat în picioare, sunt o sursă de sănătate ignorată. „Murele de copac“ au efecte uimitoare pentru organism, datorită conţinutul mare de vitamine şi minerale, relateaza Adevarul.
Fructele de dud conţin vitamina C şi vitaminele A şi E, acid folic şi betacaroten. Sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K şi în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan.
„Dudele sunt o adevărată sursă de sănătate, aflată la îndemâna oricui. Cea mai mare importanţă a fructelor este conţinutul bogat în antioxidanţi precum resveratrolul. Acesta este un antioxidant cu efect benefic asupra celulelor, care previne îmbătrânirea. În plus, au în compoziţie multe vitamine şi din acest motiv consumarea lor nu poate aduce decât beneficii”, spune medicul de familie Radu Bulumac.
Conţin cel mai puternic antioxidant natural
Culoarea închisă a fructelor demonstrează conţinutul mare de antioxidanţi. ”Dudele conţin şi antocianină, un antioxidant puternic recunoscut pentru beneficii în afecţiunile neorologice” , mai spune medicul.
Resveratrolul din compoziţia dudelor este considerat cel mai puternic antioxidant natural. Studiile efectuate de cercetători au arătat că resveratrolul protejează împotriva alterării vaselor de sânge. Graţie antioxidanţilor din compoziţie, fructele de dud sunt aliat în lupta cu cancerul, afecţiunile neurologice, diabetul şi infecţiile bacteriene.
Benefice pentru sânge – Se spune despre dude că ajută la prevenirea formării de cheaguri de sange si scad risculul bolilor de inima. Mineralele conţinute de dude ajută la reglarea tensiunii şi a bătăilor inimii. Conţinutul de fier din fructe ajută la detoxifierea sângelui, previne anemiile şi este benefic pentru menţinerea sănătăţii ficatului.
Ajută sistemul imunitar – Vitamina C şi flavonizi din compoziţia fructelor de dud ajută la întărirea sistemului imunitar şi protejează organismul împotriva răcelilor şi infecţiilor. ” Ca orice alte fructe care sunt bogate în vitamina C, dau un plus de rezistenţă organismului în lupta cu infecţiile”, susţine medicul de familie Radu Bulumac. Potasiul şi manganul din compoziţie au, de asemenea, efecte benefice pentru imunitate .
Energizante naturale – Dudele sunt considerate fructele perfecte pentru micul dejun , datorită antioxidantilor şi vitaminelor care vor asigura necesarul de energie pentru întreaga zi. Fructele sunt adevărate energizante naturale, fiind recomandate sportivilor nu numai pentru faptul că ajută la creşterea rezistenţei la efort, ci şi pentru creşterea masei musculare. Studiile au arătat că dudele ajută la tonifierea musculaturii şi în timp, un consum regulat şi semnificativ de dude poate duce chiar şi la creşterea masei musculare.
Îmbunătăţesc vederea şi auzul, protejează creierul
”Vitaminele A şi E şi antioxidanţii din dude ajută la menţinerea sănătăţii ochilor. Conţin betacaroten şi luteină care protejează vederea ”, mai spune medicul.
În ţara de orgine a dudului, China, fructele uscate sunt folosite pentru ceai şi se consideră că au efect benefic nu numai pentru vedere, ci şi pentru auz. Tot aici s-au efectuat studii legate de beneficiile dudelor pentru buna funcţionare a creierului. S-a constat că fructele ajută la combaterea stresului şi la o mai bună concentrare.
Bune pentru creşterea părului – Sucul din fructele de dud este folosit pentru prevenirea căderii părului. În ţara de origine, chinezii folosesc sucul rezultat din stoarcerea fructelor pentru masarea scalpului. Metoda naturistă a dat rezultat şi împotriva firelor albe.
Combat constipaţia – Fructele de dud sunt recomandate persoanelor care suferă de constipaţie. Cele mai indicate sunt, potrivit specialiştilor, dudele de culoare închisă. ” Persoanele care suferă de constipaţie pot consuma dimineaţa, pe stomacul gol, 100-150 de grame de dude de culoare închisă. Este un laxativ natural cu efect benefic în combatarea constipaţiei”, mai spune medicul de familie.