Ai nevoie să știi asta: 8 efecte secundare ale aerului condiționat, care îți pot crea probleme serioase

Atunci când este instalat și utilizat corect, aparatul de aer condiționat este în stare să ne schimbe viața, făcând ca zilele toride să devină suportabile și chiar plăcute.

Chiar dacă un astfel de aparat are numeroase avantaje, pe care le cunoaștem cu toții, mai puțin se știe despre efectele secundare, pe care le produce acesta.

1. Probleme ale aparatului respirator

Orice schimbare bruscă a temperaturii sau a umidității poate duce la probleme serioase ale aparatului respirator. De aceea, atunci când pe timp de arșiță intrăm într-un magazin/oficiu/ mașină unde aerul condiționat este la temperaturi joase putem să ne îmbolnăvim. În acest mod, noi devenim vulnerabili în fața infecțiilor respiratorii, cum ar fi de exemplu, faringita. Studiile au arătat că 35% dintre persoanele aflate într-o încăpere cu aer condiționat au avut probleme respiratorii, spre deosebire de cele 9% aflate în spațiile aerisite natural.

2. Probleme oculare

Se știe despre faptul că vederea se înrăutățește repede, mai ales în cazul blefaritei și conjunctivitei. De asemenea, s-a stabilit că cei care poartă lentile, pot suferi mai mult. Acest lucru se întâmplă din cauza mediului, care generează uscarea ochilor, mâncărime și iritație. Această problemă se poate agrava atunci când persoana petrece mult timp într-o încăpere cu aer condiționat.

3. Deshidratare

Încă un efect produs de capacitatea aparatului de aer condiționat să absoarbă umiditatea din cameră este faptul că lipsa umidității îl poate răci pe om, iar acesta nu va simți setea. Dacă vom uita să bem apă, organismul nostru se va deshidrata foarte repede.

4. Durere de cap

După cum spuneam, deshidratarea este unul dintre efectele aparatului de aer condiționat, în timp ce simptomul acesteia este durerea de cap. Calitatea aerului inspirat influențează direct starea organismului.

5. Apatie și oboseală

Deși mulți oameni spun că se simt mai energici și mai plini de viață atunci când aerul din cameră e mai răcoros, studiile arată cu totul altceva. Acest mediu artificial îi determină pe oameni să se plângă de 3 ori mai frecvent de oboseală și lipsă de vlagă, decât în încăperile ventilate în mod obișnuit.

6. Deshidratarea pielii

La fel ca și iarna, atunci când aerul în încăpere este mult mai rece decât afară ( sau invers) pielea noastră are de suferit. Nu uita să-ți dai fața și mâinile cu creme intens hidratante.

7. Alergeni și ciuperci

Aparatul cu aer condiționat este un mediu ideal pentru răspândirea microbilor, ciupercilor și alergenilor. Persoanele alergice sau care suferă de astmă ar trebui să evite astfel de încăperi.

8. Zgomot

Deși poate te-ai obișnuit cu el, zgomotul aparatului de aer condiționat oricum este deranjant. Poți observa asta imediat ce-l oprești.