Lauren Wasser, in varsta de 25 de ani, a fost la un pas de moarte din cauza tampoanelor. Tanara a facut Sindromul socului toxic si si-a pierdut un picior din cauza produselor de ingrijire intima.
Ca orice tanara de varsta ei, Lauren nu si-a pus niciodata problema ca tampoanele ar prezenta vreun pericol pentru sanatate. Tocmai de aceea, nici in momentul in care a ajuns de urgenta la spital, cu abdomenul umflat si cu tuburi care ii scoateau toxinele din sange, nu s-a gandit nicio clipa ca acestea ar fi de vina. Si-a inchipuit doar ca a mancat prea mult.
In octobrie 2012, pe cand avea 22 de ani, Lauren a inceput sa se simta rau – ca si cum ar fi racita. Era si in perioada menstruatiei, asa ca s-a culcat, sperand sa se trezeasca cu o stare mai buna.
S-a trezit la spital, unde a fost transportata cu febra de 41 de grade, la zece minute distanta de moarte. Organele ei interne au inceput sa se opreasca, pe rand, si a suferit si un atac de cord.
Doctorii nu reuseau sa o stabilizeze si nu stiau ce se intampla cu ea pana nu au chemat un specialist in boli infectioase, care a intrebat din prima daca foloseste in acel moment un tampon.
Ea a fost imediat diagnosticata cu Sindromul de soc toxic, o complicatie a unei infectii bacteriene, cel mai frecvent asociata cu stafilococul auriu. Este o boala care apare doar la femei, relationata strans cu folosirea tampoanelor si care, in anii ’80, un numar mare de decese.
Infectia lui Lauren s-a transformat rapid in cangrena. Tanara a fost plasata intr-o camera de presiune, pentru terapie cu oxigen hiperbaric, in incercarea de a trimite sangele inapoi in picioare.
Cateva ore mai tarziu insa, a fost nevoita sa semneze un document prin care isi dadea acordul asupra amputarii piciorului drept.
Acum, tanara s-a hotarat sa dea in judecata compania producatoare si a declarat pentru VICE ca isi doreste ca avertismentele sa fie mai vizibile: “Stii ca tigarile te pot omori, asa ca atunci cand le folosesti, e alegerea ta. Daca stiam despre Sindromul de soc toxic, nu as fi folosit niciodata tampoane”.
Tampoanele si Sindromul de soc toxic
Daca o persoana are stafilococ auriu in corpul sau si foloseste tampoane, sansele sa faca acest sindrom sunt foarte mari. De vina sunt materialele din care sunt fabricate aceste produse de igiena.
In ultimii 50 de ani, compozitia tampoanelor s-a schimbat: de la materiale naturale (bumbac), producatorii au trecut la materiale sintetice. Fibrele din acestea materiale creeaza un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, in special daca acestea nu sunt schimbate la timp.
Dr. Philip M. Tierno, un profesor de microbiologie si patologie care a studiat serios legatura dintre tampoane si sindromul de soc toxic, este de parere ca bumbacul este cel mai sigur:
“Cei mai multi producatori de tampoane le fac dintr-un mix de vascoza si bumbac sau doar din vascoza, materiale care asigura conditii optime de dezvoltare a toxinei care produce sindromul de soc toxic. Tampoanele din 100% bumbac reprezinta un risc minim.” Sursa: Independent.co.uk