PIERSICI UMPLUTE CU CREMA RETETA PAS CU PAS

Piersici umplute cu crema reteta pas cu pas. Reteta de fursecuri piersici sau caise fragede si delicate, umplute cu crema fina de cacao sau ciocolata cu rom si nuca. Cum se fac si se coloreaza piersicile umplute? Ce coloranti folosim si in ce cantitate? Cu ce crema se umplu piersicutele?

Aceste piersici cu crema, impreuna cu nucile umplute sunt cu siguranta printre cele mai populare prajituri ale romanilor. Dar nu numai ale lor… In zonele cu populatie preponderent maghiara

(Transilvania) si in Ungaria aceste piersicute umplute se fac in mod traditional la nunti, fiind printre prajiturile care se da cadou oaspetilor cand pleaca acasa de la nunta (lagzis barack, lakodalmas barack).

Originea lor este in Italia renascentista – finte pesche all’alchermes. In mod traditional ele se umplu cu crema de vanilie, ciocolata sau marmelada. Culoare specifica rosiatica este data de lichiorul Alchermes – un lichior aromat cu cuisoare, scortisoara etc.

Aceste piersici umplute sunt rezistente (fizic si in timp) si usor transportabile. Se pot face cu multe zile inainte, fiind chiar mai bune dupa cateva zile, dupa ce se imprietenesc cu crema si se fragezesc.

Pregatirea acestor piersici de casa este destul de migaloasa. Aluatul se pregateste simplu dar apoi portionarea (la gram) si formarea bilelor, coacerea, scobirea, umplerea si colorarea lor sunt etape care necesita timp si atentie.

Partea buna este ca putem coace cojile pentru piersici cu multe zile inainte de Sarbatori sau alte evenimente, ele rezistand in camara si o luna (neumplute). Recomand insa sa le scobiti imediat dupa coacere pentru ca se vor intari in cateva zile. Oricat de mult se intaresc, ele vor redeveni fragede supa umplerea cu crema si colorarea cu sirop.

Din cantitatile de mai jos am obtinut 22 de bucati de piersici umplute cu crema avand cca. 5,5 cm diametru (umplute). Nu-mi plac cele monstruos de mari pentru ca te saturi cu una si nu mai poti manca si alte feluri de prajituri. Piersicile ar trebuie sa fie cat de doua imbucaturi: musti o data si apoi lichidezi ce-a ramas.

CUM SE PREPARA PIERSICI UMPLUTE CU CREMA RETETA PAS CU PAS?
cum se fac cojile pentru fursecuri piersici?
Pentru aluat taiem in cubulete untul rece si il batem cu zaharul pudra pana se omogenizeaza. Adaugam apoi galbenusurile, vanilia, sarea, coaja rasa de lamaie si smantana. Mixam pana se omogenizeaza.

CUM SE PREPARA PIERSICI UMPLUTE CU CREMA RETETA PAS CU PAS?
cum se fac cojile pentru fursecuri piersici?
Pentru aluat taiem in cubulete untul rece si il batem cu zaharul pudra pana se omogenizeaza. Adaugam apoi galbenusurile, vanilia, sarea, coaja rasa de lamaie si smantana. Mixam pana se omogenizeaza.

Adaugam in final si toata faina impreuna cu praful de copt. Nu va impacientati daca dupa 3-4 minute arata ca un nisip umed! In urmatorul minut se rezolva problema si faina se va incorpora frumos. Este un aluat fraged, asemanator cu cel de tarte. De aceea NU trebuie framantat indelung ci doar pana se omogenizeaza totul. Framantarea excesiva a aluaturilor fragede duce la intarirea lor (se dezvolta reteaua de gluten din faina).

Formam cu mana o bila de aluat pe care o invelim intr-o folie transparenta si pe care o dam la rece (frigider) pentru 10-15 de minute.

CUM SE PORTIONEAZA ALUATUL SI CUM SE MODELEAZA FURSECURILE PIERSICI?
Pentru portionare am folosit cantarul. Am intins aluatul pe masa, avand grosimea de ca.1 cm si apoi am portionat bucati (dreptunghiuri) care sa fie de aproximativ 20 g. Am reusit sa le portionez foarte fain, astfel incat practic cu cantarul doar m-am verificat. Nu le faceti „la ochi” pentru ca nu va vor iesi egale.

Din aceste portii de aluat se formeaza bile (in palme) pe care le asezam pe tava de copt pe o hartie. Ele se vor lati un pic la copt asa ca trebuie sa lasam loc intre ele. Din cantitatea de mai sus mi-au iesit 2 tavi mari – adica 44 de bilute.

Piersicile se introduc in cuptorul preincins la 170° C (caldura sus + jos + ventilatie respectiv treapta medie la cuptoarele cu gaz) si se coc 20 de minute, pana devin aurii. Din cauza prafului de copt (care e un agent de afanare) acestea vor mai crapa pe alocuri insa in final nu e nicio problema pentru ca, dupa umplere si colorare, piersicile se tavalesc prin zahar tos care estompeaza aceste mici defecte.

Cum se scobesc aceste fursecuri piersici?
V-am spus in introducere ca este recomandat sa le scobiti imediat dupa coacere, dupa ce s-au racorit un pic. Cu un cutit bine ascutit cu lama scurta se face o gaura in partea de jos. Acolo vom face loc pentru crema. Aveti grija sa nu perforati sau sa sfaramati coaja!

Miezul scobit si piersicile rupte (la mine nu a fost cazul) se colecteaza intr-un castron. Acestea vor fi baza cremei. L-am cantarit si am constatat ca am 275 g de firimituri.

CUM SE FACE CREMA PENTRU PIERSICI UMPLUTE – RETETA PAS CU PAS?
Observatie: este evident ca vom obtine mai multa crema decat avem nevoie pentru a umple piersicile deoarece la miezul scobit se mai adauga nuca, sirop de cacao, unt etc. Am obtinut 700 g de crema din care am folosit 350 g pentru a umple cele 22 de piersici (compuse din 44 de jumatati).

Aveti doua posibilitati: fie faceti jumatate din cantitatea de crema indicata in reteta (si ramaneti cu jumatate de firimituri nefolosite), fie faceti toata cantitatea iar din crema ramasa modelati niste bilute pe care le tavaliti prin nuca de cocos sau mai puneti cativa biscuiti petit beurre rupti in bucati si faceti un salam mic de biscuiti scrie savoriurbane.com