3 idei de case ieftine, pe care ți le poți permite

Febra caselor mărunte şi ieftine, dar practice, se răspândeşte văzând cu ochii. Spaţiul amplu este acum demodat, o adevărată risipă în detrimentul mediului înconjurător. Tot mai mulţioameni caută şi găsesc libertatea absolută, spirituală şi financiară, în micro-locuinţele din diferite materiale care oferă, mai spun ei, şi un mediu de locuit mult mai sănătos. Cum săconstruieşti o casă ieftină este acum întrebarea pe buzele tuturor. Vedem răspunsul mai jos, exemplificat prin diferite locuinţe ridicate pe bani puţini, dar cu satisfacţie maximă.

Sunt câteva ingrediente standard de care aveţi nevoie pentru a ridică o casă ieftină. Prima regulă este utilizarea de materiale de construcţie reciclate – lemn, fier, cărămizi, piatră etc. sau cele la îndemână, precum lutul. În al doilea rând, pentru a nu scoate bani din buzunar să plătiţi meşterii, atunci câteva cunoştinţe despre construcţia caselor capătă un rol uriaş înaceastă ecuaţie. Chemaţi şi rudele şi prietenii în ajutor, aşa cum au făcut-o mulţi care şi-au construit case ieftine. Nu în ultimul rând, convertiţi…orice poate fi transformat într-o locuinţa, precum o veche rulotă, de exemplu.

Considerată una dintre cele mai ieftine şi ecologice metode de construcţie, casă din saci cu pământ se bazează pe tehnici militare vechi şi testate de ridicare a unor structuri solide cu ajutorul sacilor de nisip. O casă cu o amprenta la sol de doar 11 de metri pătraţi, cărora li se adaugă 5 metri pătraţi la mansardă, costă, folosind această metodă, doar 300 de dolari, potrivit site-ului Webecoist.com.

Un alt exemplu de casă ieftină este această cabană din lemn, cu o suprafaţă locuibilă totală de doar 37 de metri pătraţi. Căsuţa a costat doar 2000 de dolari şi este alimentată cu energie produsă doar de panourile solare montate pe acoperiş.

Pentru că am vorbit de pământ, trecem acum la chirpici, un alt material la îndemână, ieftin şi foarte prietenos cu mediul înconjurător. Să ne amintim de fostul profesor de artă din Anglia care şi-a ridicat o casă din chirpici cheltuind doar 150 de lire sterline. Că în recomandările de mai sus, pensionarul a folosit materiale pe care şi le-a procurat singur.

Alţii renovează vechi rulote, o altă opţiune pentru cei care vor să aibă locuinţe ieftine. De exemplu, acest cuplu a cheltuit 5700 de dolari pentru un spaţiu final cochet şi practic (3700 rulotă plus 2000 pentru renovarea ei). Mai mult decât atât, locuinţa este una mobilă!

Astfel de proiecte pot fi realizate fie cu banii strânşi de-a lungul unui an, fie printr-un credit rapid cu valoare mică sau medie.

Circa 20.000 de dolari ar costă şi o casă ridicată din baloţi de paie, întinsă pe o suprafaţă de 71 de metri pătraţi. Nu în ultimul rând, pentru un preţ un pic mai ridicat, dar netinferior ofertelor de locuinţe clasice, puteţi locui într-un vechi container maritim. Pe o suprafaţă de 92 de metri pătraţi, locuinţa cu design atrăgător costă 40,000 de dolari.