Leguma inflorita cunoscuta sub numele de conopida este renumita pentru proprietatile sale antiinflamatorii si protectoare pentru sanatatea inimii. Din fericire, aceasta este perioada anului in care pietele sunt pline de aceasta leguma incredibila. Daca doriti aceste 7 beneficii fantastice pentru sanatate, va trebui sa includeti conopida in dieta obisnuita.
Proprietati nutritionale
Daca aveti un deficit de vitamine B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxina) si B9 (acid folic), conopida este leguma perfecta pentru dvs.
Pe langa faptul ca este bogata in acizi grasi omega-3, contine si vitamina K. Conopida este o sursa foarte buna de proteine, fosfor si potasiu. Conopida este, de asemenea, cunoscuta pentru a contine antioxidanti puternici, cum ar fi vitamina C si mangan.
Antioxidant
In timp ce am mentionat mai sus unii dintre antioxidantii sai puternici, conopida contine si carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul si fitonutrientii, care includ kemferol, acid ferulic, acid cinamic si acid cafeic.
Va veti proteja de deteriorarea radicalilor liberi si va veti reduce riscul de infectie din stresul oxidativ, cum ar fi bolile de inima si cancerul, daca includeti conopida in dieta zilnica. Furnizarea organismului cu acesti antioxidanti va va aduce rezultate pozitive.
Detoxifiere
Daca doriti sa ajutati ficatul sa-si mareasca capacitatea de a neutraliza potentialele toxine care pot duce la cancer daca nu sunt tratate, va trebui sa consumati mai mult din aceasta leguma.
Veti obtine aceste rezultate datorita bogatiei sale in glucozinolati si tiocianati (inclusiv sulforafan si izotiocianat).
Odata cu consumul de conopida, veti contribui si la procesul de detoxifiere datorita prezentei enzimelor precum glutation transferaza, glucuronosil transferaza si chinona deductaza.
Consumul de conopida in mod regulat va va oferi sprijin pentru detoxifiere. Cu alte cuvinte, include nutrienti antioxidanti care stimuleaza activitatea de detoxifiere a fazei 1 si nutrienti care contin sulf care activeaza activitatea fazei 2.
Proprietati antiinflamatorii
Puteti reduce riscul de inflamatie consumand conopida in mod regulat. In acest fel, va puteti proteja impotriva artritei, obezitatii, diabetului, bolilor inflamatorii intestinale si colitei ulcerative.
Puteti preveni inflamatia cronica consumand conopida, deoarece o portie de conopida gatita contine aproximativ 11 mcg de vitamina K si 0,21 g de acizi grasi omega-3
Datorita prezentei acizilor grasi cu vitamina K, a artritei, a durerilor cronice si a anumitor boli intestinale nu va vor afecta niciodata corpul.
Suport digestiv
Veti ajuta la curatarea sistemului digestiv daca consumati conopida in mod regulat. Veti putea elimina toate substantele inutile, deoarece o portie de conopida fiarta va ofera 3,35 grame de fibre dietetice.
Glucorafanina este o substanta care are un efect protector asupra mucoasei stomacului. Reduceti riscul aparitiei ulcerului gastric si a cancerului, deoarece odata cu prezenta glucorafaninei , stomacul nu este expus bacteriei H. pylori.
Proprietati cardiovasculare si cerebrovasculare
Va puteti proteja de bolile cardiovasculare si cerebrovasculare consumand conopida in mod regulat. Acest lucru este posibil datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare.
Conopida este capabila sa mentina permeabilitatea vaselor de sange si sa mentina un flux sanguin excelent catre organele majore din corp, deoarece reduce inflamatia cronica.
De asemenea, este posibil sa reduceti aparitia accidentului vascular cerebral si a bolilor de inima datorita prezentei alicinei.
Pentru a maximiza nutrientii, mancati conopida. Daca nu va place gustul conopidei crude, incercati aceasta reteta excelenta de piure de conopida.
Nu puteti gresi, deoarece acesta este cel mai bun inlocuitor sanatos pentru piureul traditional de cartofi.
Ingrediente necesare:
-1 conopidaa
– 5 catei de usturoi
– 1/3 cana ierburi proaspete (va recomandam sa adaugati ceapa si busuioc)
Mod de preparare
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa tai conopida in bucati mici.
Apoi, curatati usturoiul si taiati-l in jumatate.
Se fierbe apa iar dupa 15 minute se adauga conopida si usturoil . Stii ca sunt gata cand sunt suficient de moi incat sa le strapunga cu o furculita.
Adaugati toate ingredientele de mai sus, impreuna cu conopida si usturoiul aburit, la un robot de bucatarie sau un blender puternic. Amesteca pana obtii o consistenta asemanatoare unui piure.