Se schimba varsta de pensionare. Cine poate iesi la pensie la 70 de ani

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anuntat ca se lucreaza la o decizie privind varsta de pensionare. Aceasta ar urma sa fie implementata printr-un proiect de lege in perioada care urmeaza. Astfel, unuii romanii ar putea sa iasa mai tarziu la pensie.

Ministrul Muncii a anuntat ca Guvernul lucreaza la un proiect de lege prin care poti opta pentru pensionarea la varsta de 70 de ani,daca doresti acest lucru. Turcan a mentionat ca angajatii din sistemul de stat vor avea posibilitatea sa aleaga daca se pensioneaza la termen sau continua sa lucreze pana la varsta de 70 de ani. Totusi, legea nu va permite cumularea salariului cu pensia.

Raluca Turcan, anunt despre pensia la 70 de ani
„Varsta de pensionare va fi atinsa intr-un proiect pe care noi il pregatim la minister si pe care il vom discuta cu partenerii sociali si cu toti cei care vor fi implicati – sa existe optiunea pensionarii la 70 de ani si aceasta optiune sa fie cumulata cu optarea, dupa varsta standard de pensionare, intre pensie si salariul la stat”, a declarat ministrul Muncii intr-o conferinta de presa.

„Fie pensie si optiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie sa aleaga partea de salariu”, a mai spus ea, mentionand ca acest lucru este valabil doar pentru angajatii din sistemul de stat.

Aceasta declaratie vine in contextul in care Raluca Turcan a anuntat ca Ministerul Muncii va incepe recalcularea pensiilor in baza unei noi legi. Intr-un an si jumatate vor fi evaluate cinci milioane de dosare de pensie, a anuntat ministrul.

De asemennea, Raluca Turcan a spus ca nicio pensie din Romania nu va scadea.