În mai multe județe din România s-au înregistrat viituri din cauza precipitaților abundente

Pompierii intervin pentru evacuarea apei din gospodării (judeţul Mehedinţi), salvarea a 150 ovine surprinse de apă (judeţul Gorj) şi pentru degajarea copacilor căzuţi pe calea ferată (judeţul Vâlcea), informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), transmite Agerpres.

În toate zonele afectate de vremea rea, pompierii au acţionat pentru degajarea mai multor copaci căzuţi pe carosabil şi calea ferată, evacuarea apei din 10 case, 29 curţi, precum şi din 14 beciuri.

„Monitorizarea permanentă a situaţiei din teren şi măsurile întreprinse pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite din partea cetăţenilor au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime”, arată sursa citată.

Circulația rutieră a fost temporar îngreunată pe 3 drumuri naționale

Circulaţia rutieră a fost afectată timp de mai multe ore în noaptea de luni spre marţi, de viiturile produse pe Valea Oltului, dar şi pe DN 66 Târgu Jiu – Lainici, DN 67 Drobeta Turnu Severin-Motru, potrivit News.ro.

De asemenea, drumarii intervin cu utilaje de iarnă pentru a menţine deschis drumul Novaci – Rânca. Circulaţia a fost oprită pe secţia de cale ferată 201 Vâlcea-Sibiu, în localitatea Călimăneşti, judeţul Vâlcea, din cauza mai multor copaci căzuţi pe linia de cale ferată. Locomotiva şi un vagon al unui tren au deraiat între localităţile Călimăneşti şi Brezoi, fără a fi înregistrate victime, cinci trenuri fiind afectate. Călătorii sunt transporțaţi cu maşinile. Pompierii au intervenit, în ultimele 24 de ore, în 22 de localităţi din judeţele Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Prahova și Vâlcea, unde s-au produs inundaţii în urma ploilor abundente, iar vântul puternic a doborât copaci pe şosele şi pe calea ferată. Traficul a fost îngreunat pe trei drumuri naţionale şi este blocat în continuare pe calea ferată între Vâlcea şi Sibiu, anunţă IGSU.

„Pe DN 7, Valea Oltului, şi pe DN 66, Defileul Jiului, din cauza precipitaţiilor abundente s-au format viituri care au antrenat grohotiş blocând partea carosabilă”, anunţă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Drumarii au intervenit cu utilaje de mare capacitate, iar circulaţia a fost reluată.

Conform Centrului Infotrafic, s-au înregistrat blocaje în două puncte de pe Valea Oltului. Între localităţile Căciulata şi Brezoi, circulaţia a fost oprită, iar între localităţile Brezoi şi Proieni, s-a desfăşurat alternativ pe un fir.

Circulaţia a fost oprită din cauza unei viituri şi pe DN 7A Brezoi – Obârşia Lotrului, kilometrul 1+700 metri, în localitatea Brezoi, judeţul Vâlcea.

Pe DN 67 Drobeta Turnu Severin-Motru, kilometrul 5+100 metri, în localitatea Halânga, judeţul Mehedinţi – circulaţia s-a desfăşurat pe două benzi din patru prevăzute, din cauza apei acumulate într-un pasaj.

În ceea ce priveşte traficul feroviar, circulaţia a fost întreruptă pe secţia de cale ferată 201 Vâlcea-Sibiu, în localitatea Călimăneşti, judeţul Vâlcea, din cauza mai multor copaci căzuţi pe linia de cale ferată. Locomotiva şi un vagon al unui tren au deraiat între localităţile Călimăneşti şi Brezoi, fără a fi înregistrate victime. Au avut loc intervenţii pentru îndepărtarea arborilor căzuţi.

Pe toate sectoarele de drumuri naţionale unde există riscul formării de viituri se patrulează pentru a se interveni imediat, dă asigurări CNAIR.

Pe DN 67C Novaci – Rânca, drumarii intervin pentru a menţine deschis drumul de acces către staţiunea Rânca, unde se află mulţi turişti.

„Se intervine cu utilaje cu lamă, chiar dacă vântul este foarte puternic, pentru a se menţine drumul deschis. În staţiunea Rânca sunt foarte mulţi turişti şi din această cauză se fac eforturi pentru asigurarea accesului în staţiune a echipelor de urgenţă, în cazul apariţiei unor probleme de orice natură”, anunţă CNAIR, care aminteşte că zona montană a judeţului Gorj se află sub cod roşu de viscol.

Râul Lotru a ieşit din matcă la Brezoi, iar locomotiva unui tren de călători a deraiat

Râul Lotru a ieşit din matcă în localitatea Brezoi, în zona podului care face legătura între DN 7A şi strada Vasilatu, iar în cursul nopţii, din cauza scurgerilor de pe versanţi şi a aluviunilor ajunse pe calea ferată, locomotiva unui tren de călători a deraiat între staţiile Lotru şi Călimăneşti, traficul feroviar fiind blocat total în zona respectivă, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

În urma deraierii trenului nu au fost victime, transmite Agerpres.

„Din cauza scurgerilor de pe versanţi pe firul de cale ferată au ajuns aluviuni care dus la deraierea locomotivei şi a primului vagon. În tren se aflau nouă călători care nu au suferit vătămări. Calea ferată a fost afectată prin depunere de aluviuni şi spălarea terasamentului pe ambele şine, pe o distanţă de aproximativ 300 de metri. Circulaţia feroviară în zonă este blocată”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea, Cătălin Udrea.

În zona care râul Lotru a ieşit din matcă, la podul care leagă DN 7A şi strada Vasilatu din Brezoi, nivelul apei atinge 15-20 de centimetri, iar echipe de intervenţie de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi ABA Olt vor acţiona cu un excavator pentru a închide breşa creată de viitură.

Reprezentanţii ISU Vâlcea au informat că, având în vedere depăşirea cotelor de pericol, pe râul Lotru se efectuează deversări controlate din lacurile de acumulare Râureni şi lacul de acumulare Govora cu un debit de aproximativ 210 mc/s pentru preluarea undei de viitură, populaţia fiind avertizată cu ajutorul sirenelor electrice.

Tot din cauza unor viituri, circulaţia rutieră este blocată între localităţile Perişani şi Racoviţa, în zonă urmând să fie trimise autospeciale ISU cu motopompă de capacitate mărită pentru evacuarea apei.

În timpul nopţii de luni spre marţi, din cauza precipitaţiilor abundente au fost inundate două beciuri şi două locuinţe în localitatea Brezoi, în localitatea Racoviţa au fost inundate aproximativ şase hectare de teren care afectează patru gospodării, în localitatea Frânceşti a fost inundat un beci, iar la Buneşti au fost inundate două anexe gospodăreşti.

Precipitaţiile abundente şi scurgerile de pe versanţi au pus probleme şi pe DN 7, unde în timpul nopţii au fost căderi de pietre şi grohotiş şi traficul rutier a fost întrerupt în repetate rânduri.