Ziua de Ignat sau ziua Ignatului este cea în care românii își sacrifică porcii din gospodării, în fiecare an, înainte de Crăciun. Iată când este sărbătorită aceasta și care este legenda lui Ignat.
Care este legenda lui Ignat. Când se taie porcii în România
Ziua de Ignat are loc în fiecare an pe data de 20 decembrie, cu cinci zile înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului. Există chiar și o legendă legată de această zi, despre un om pe nume Ignatie.
Tot pe 20 decembrie este sărbătorit și Sfântul Ignatie, dar acesta nu are nicio legătură cu tăiatul porcilor sau cu sărbătoarea populară de Ignat, după cum menționează chiar Biserica Ortodoxă Română.
În schimb, ziua de Ignat este legată de cu totul altă personalitate, fără legătură cu credința. De fapt, acesta poate fi considerat chiar un răufăcător. Abia apoi acesta a ajuns sfânt, după ce a trecut prin chinurile celor mai grave păcate.
Legenda lui Ignat. De ce a ajuns să se numească așa ziua sacrificării porcilor
Ignat și-ar fi ucis, din greșeală, tatăl, chiar în ziua în care se tăiau porcii. El l-a îngropat și i-a făcut pomeni, iar când a mai înaintat în vârstă, el i-a mărturisit unui preot păcatul său din tinerețe. Acesta l-a sfătuit să facă o luntre, cu care să treacă oamenii peste un râu, fără nimic în schimb, iar sub ea să pună un tăciune.
Zis și făcut. Apoi, Ignat s-a așezat la casa lui și trăia cu nevasta în apropiere de acea apă. Într-o noapte, a auzit doi bătrâni strigând și a mers în ajutorul lor. Aceștia nu erau alții decât Sfântul Petru și Dumnezeu, care văzând sărăcia din casa lui, au făcut o minune, să apară o pâine caldă de sub un prosop. El i-a găzduit pe cei doi, cărora a ajuns să le mărturisească ce păcat a făcut în tinerețe.
Ignat a plecat cu cei doi de acasă, Dumnezeu și Petru asigurându-l că nevestei și copiilor săi nu le va lipsa nimic din casă. Apoi, ei au călătorit în lung și în lat, iar la un moment dat s-au întâlnit cu doi boieri, necunoscuți lui. Erau nimeni alții decât fii săi, iar Ignatie s-a întors acasă.