Asigurarile RCA se scumpesc de la 1 ianuarie 2021. Ce trebuie sa stie fiecare sofer

Anul 2021 vine cu vesti proaste pentru conducatorii auto. Chiar din prima luna a anului viitor, politele RCA se vor scumpi cu 10-15%, potrivit analistilor financiari.

”Incepand cu anul viitor politele RCA se vor scumpi cu 10-15%, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice, in functie de tipul de asigurare si de vechimea masinii. Intr-o piata in care primele doua companii acopera 74% din polite ( o situatie aberanta, unica la nivelul UE), cresterea preturilor vine sa mai echilibreze ofertele in conditiile in care, cel putin pana in prezent, s-au practicat preturi sub costuri, fapt care a dereglat complet plaja de oferte.

Poate prin cresterea usoara a preturilor, firmele vor avea mai multi bani sa ofere servicii de calitate, sa repare la timp, piata sa functioneze ca una cu adevarat concurentiala. Sa nu mai ajungem ca in 2015-2016 cand, dupa falimentele Astra si Carpatica, preturile au urcat si cu 200% conducand la stablirea unor tarife maxime, prin lege”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu.

Cele mai scumpe polite vor fi cele facute pe perioade scurte de timp.
”Este un lucru bun din punct de vedere al serviciilor, ar trebui sa se vada in calitatea reparatiilor masinilor cea mai mare crestere de pret se aplica politelor RCA incheiate pana intr-un an de zile. Cele mai multe asigurari sunt incheiate in Romania pe sase luni, in jur de 80%. Este un comportament de consum putin ciudat, dar asta pentru ca in general romanii nu au bani pentru a plati un pret cerut de asigurator pentru un an de zile”, a mai spus specialistul.

Ce sa faci ca sa nu ajungi sa platesti mai mult pe asigurarea obligatorie RCA
“Soferii care detin o asigurare RCA valabila pana la 30 ianuarie 2021 au posibilitatea sa incheie o noua polita la pretul actual, inainte de majorare, dar numai pana la 31 decembrie 2020. Mai sunt doua saptamani pana la sfarsitul anului, dar trebuie sa luam in calcul ca urmeaza perioada de sarbatori, cand vor fi mai multe zile libere. De pretul avantajos al politiei RCA puteti beneficia la toate agentiile Transilvania Broker din judetul Bacau”, a declarat Florentin Iftime, director zonal Transilvania Broker