Sfantul Ignatie Teoforul este praznuit pe 20 decembrie

Sfantul Ignatie Teoforul este praznuit pe 20 decembrie. Nu cunoastem data nasterii Sfantului Ignatie, dar stim ziua si anul in care a trecut la cele vesnice: 20 decembrie, anul 107 d. Hr. Sfantul Ignatie a vietuit in timpul domniei lui Traian si a fost ucenic al Sfantului Ioan Evanghelistul. Potrivit Traditiei, Sfantul Ignatie a fost pruncul luat in brate de Mantuitorul atunci cand le-a zis ucenicilor: “Cine va primi un prunc ca acesta in numele Meu, pe Mine ma primeste” (Matei 18,5).

Cand imparatul Traian a trecut prin Antiohia, Sfantul Ignatie s-a infatisat de bunavoie inaintea imparatului si i-a marturisit ca este crestin.

“Esti deci ucenic al Celui rastignit sub Pilat din Pont. Episcopul a raspuns: Sunt ucenicul Celui Care a pus pe cruce pacatele mele,

Care a calcat in picioare pe diavolul si toate uneltirile lui. De ce te numesc Teoforul? Pentru ca il port in mine pe Hristos cel viu. Atunci cel ce il poarta in el pe rastignit sa fie dus la Roma in lanturi si sa fie aruncat leilor”, a poruncit imparatul. Sfantul Ignatie a plecat din Antiohia sub paza a zece soldati. In drumul sau spre Roma, Sfantul Ignatie a indemnat pretutindeni multimea crestinii sa asculte de episcopii si preotii lor si sa nu creada invataturile eretice. Ajuns la Roma, a fost aruncat in arena spre a fi sfasiat de lei. Traditia marturiseste ca leii nu au mancat inima Sfantului Ignatie. Ea era plina de lumina si avea inscris pe ea numele Teoforul. Numele de Ignatie a fost pus in legatura cu un cuvant latin ‘ihnis’ care inseamna foc. Cuvintele lui, ardoarea lui in apararea credintei l-au facut sa fie privit ca un foc nestins.

Oasele care au mai ramas dupa ce fiarele i-au sfasiat trupul, au fost adunate de crestini si puse intr-un loc insemnat din afara cetatii. Dupa putin timp, ele au fost trimise de la Roma la Antiohia.

Mutarea moastelor Sfantului Ignatie este pomenita in calendarul ortodox pe 29 ianuarie. Moastele sale au fost puse mai intai in cimitirul de langa poarta Dafne din Antiohia, iar in timpul imparatului Teodosie cel Tanar (408-450) au fost asezate intr-o biserica din cetate, inchinata Sfantului Ignatie.

Mentionam ca in Catedrala episcopala din Galati se afla si o particica din cinstitele moaste ale Sfantului Sfintit Mucenic Ignatie.

De la Sfantul Ignatie au ramas sapte epistole adresate comunitatilor crestine din Asia Mica.