Primul absolvent român de Medicină la Cambridge s-a întors în țară și se pregătește pentru rezidențiat: „Simt nevoia să tratez pe cineva care îmi amintește de bunica mea sau de un cunoscut”

Primul român care a absolvit Facultatea de Medicină de la Universitatea Cambridge s-a întors în ţară. Mihai Bica a susţinut duminică examenul de rezidenţiat şi vrea să devină medic cardiolog în România. Tânărul simte că, astfel, se poate împlini şi, în acelaşi timp, îi poate ajuta pe cei aflaţi în suferinţă.

Mihai Bica şi-a dorit toată copilăria să devină arhitect. Dar, în clasa a XI-a, a studiat Anatomia şi l-a fascinat. Atunci şi-a dat seama că vrea să devină medic.

Era elev la Colegiul Sfântul Sava din Bucureşti și aproape toţi colegii lui plecau la facultate în străinătate, dezamăgiţi de sistemul educaţional din România.

S-a dus la ziua porţilor deschise la Universitatea Cambridge din Marea Britanie și a decis pe loc: voia să studieze acolo.

Admiterea a fost dificilă. După un examen în România, și pregătirea unui dosar, în UK a mai dat trei probe, una cu multe întrebări din Matematică, Biologie, Fizică şi Chimie la care trebuia să răspundă foarte repede.

La Cambridge se fac tot 6 ani la Medicină. În primii trei se pune accent pe formarea academică. În următorii trei ani, studenţii merg doar prin spitale.

Când a terminat studiile, tatăl lui l-a întrebat dacă se întoarce în ţară. I s-a părut un compromis pe care l-a refuzat şi a continuat pregătirea într-un spital din Marea Britanie.

Un an mai tarziu, Mihai a hotărât să se întoarcă în România.

Mihai a dat examenul de rezidenţiat. L-a luat cu 896 de puncte. Adică a răspuns corect la aproape toate cele 200 de întrebări. Visul lui e să devină medic cardiolog şi să salveze români.