Rețetă de post – Cozonac pufos și delicios, cu nucă și cacao

Ingrediente necesare pentru aluat:

1 kg făină
150 g zahăr
400 ml apă
200 ml ulei
1 lămâie și 1 portocală
1 plic praf de copt
25 g drojdie
1 linguriță sare
1 plic zahăr vanilat
Ingrediente necesare pentru umplutură:

50 g făină
400 g nucă
1 lingură pudră de cacao
150 g zahăr
Esență de rom
1 praf de copt
1 căniță apă
Mod de preparare:

Pentru aluat, cernem făina într-un bol mai mare, adăugăm praful de copt, sarea și amestecăm bine. Într-un bol mai mic, dizolvăm drojdia în 300 ml apă călduță, adăugând și zahărul.

Amestecăm bine, până la omogenizare după care adăugăm făină cât să obținem o pastă cu o consistență ca de smântână groasă.

Lăsăm pasta la loc cald până își dublează volumul inițial. Separat, amestecăm zeama și coaja de lămâie și de portocală cu apa.

În mijlocul făinii facem o adâncitură unde turnăm maiaua care și-a dublat volumul. Adăugăm și apa, jumătate din cantitatea totală de ulei și frământăm aluatul.

În timp ce frământăm, adăugăm treptat și făina. Trebuie să frământăm aluatul timp de 5-10 minute, timp în care încorporăm treptat și restul de ulei. La final, aluatul trebuie să se desprindă de pe pereții bolului.

Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul să crească până își dublează volumul, într-un loc cald și ferit de curent.

Între timp, pregătim și umplutura.Amestecăm nuca măcinată cu 1 lingură de pudră de cacao, cu praful de copt amestecat deja cu făina, cu zahărul, romul și apa, cât să obținem o pastă omogenă.

Împărțim aluatul dospit în 4 părți egale și întindem fiecare parte. Adăugăm 1 /4 din cantitatea de umplutură peste aluat, întindem și rulăm.

Procedăm la fel și cu celelalte bucăți de aluat. Împletim câte două bucăți rulate, astfel obținând 2 cozonaci.

Tapetăm 2 forme cu hârtie de copt în care așezăm cozonacii. Îi lăsăm deoparte, într-un loc cald, să mai crească timp de 30 de minute.

Între timp, preîncălzim cuptorul la foc mediu. După cele 30 de minute, dăm tăvile la cuptor pentru 40-45 de minute sau până cozonacii devin aurii și trec și testul cu scobitoarea. Când sunt gata, scoatem cozonacii din cuptor, îi stropim cu un pic de apă și-i acoperim cu un prosop curat de bucătărie, să se frăgezească.

Să-i savurați cu poftă! Poftă bună! scrie iladies.ro