Calendar ortodox marti 3 noiembrie 2020. Ce sfinti sarbatoresc romanii

Calendar ortodox marti 3 noiembrie 2020. Astazi, romanii sarbatoresc niste sfinti care au dovedit din plin ca au o credinta adevarata in Hristos. Sfintii Achepsima, episcopul, Iosif, preotul si Aitala, diaconul, au trait in secolul al IV lea. Mai precis, pe vremea imparatului Sapor, regele persilor. Achepsima a fost arestat in timpul prigonei impotriva crestinilor.

L-au aruncat in temnita, acolo unde a patimit vreme de trei ani. Dupa numeroase torturi infioratoare, el a fost decapitat. Moartea lui a fost descoperita in chip minunat de catre un copil. Traditia spune ca a intrat in casa acestuia si l-a sarutat pe cap spunandu-i: „Fericit este acest cinstit cap, caci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va incununa!”.

Calendar ortodox marti 3 noiembrie 2020. Ce sfinti sarbatoresc romanii
Iosif si Aitalaau fost ingropati in pamant pana la mijloc, doar pentru ca au avut curajul sa marturiseasca credinta in Hristos. Apoi, tortionarii i-au silit pe crestini sa ii bata cu pietre. Prin vointa lui Dumnezeu, pe timpul noptii, trupul lui Iosif s-a facut nevazut. Peste trupul lui Aitala, a rasarit un arbore de mir.

Cu frunzele si ramurile lui, oamenii se vindecau de orice boala. Acel copac a rodit timp de cinci ani, pana ce paganii au venit si l-au taiat din radacina

Troparul Sfinţilor Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul şi Aitala, diaconul
Glasul 4

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul şi Aitala, diaconul
Glasul 2

Cântând cele de sus…

Calendar ortodox marti 3 noiembrie 2020. Cele Dumnezeieşti de Taină le-ai învăţat, înţelepte, cu cinste, jertfă primită ai fost, de Dumnezeu fericite. Că paharul lui Hristos ai băut cu mărire, Sfinte Achepsima, cu cei împreună pătimitori cu tine, rugându-te neîncetat pentru noi toţi.

Tot astazi, facem pomenirea:

Sfintirii bisericii Sfantului Marelui Mucenic Gheorghe din Lida si asezarea sfintelor lui moaste in ea;
Sfantului Cuvios Achepsima;
Sfantului Cuvios Teodor, episcopul Arghirei;
Sfintilor Mucenici Sever, Androna, Teodot si Teodota;
Sfantului Cuvios Ilie;
A noua sfinti mucenici;
A douazeci si opt de sfinti mucenici;
Sfantului Ahemenid Persul, marturisitorul.