De ce e bine sa pui muraturi de Sf. Dumitru. Reteta pentru varza la butoi

In fiecare an pe 26 octombrie este pomenit Sf. Dumitru. Sarbatoarea vine cu multe obiceiuri. Conform traditiei romanesti, in ziua de Sf. Dumitru se pun muraturi. Gospodinele pun varza, gogosari sau castraveti.

De ce e bine sa pui muraturi in ziua Sfantului Dumitru.

Gospodinele spun ca legumele trebuie sa se mureze pana se intra in Postul Craciunului iar ziua Sfantul Dumitru este cea mai buna. De asemenea, muraturile puse de Sf. Dumitru, nu se inmoaie.

De Sfantul Dumitru, praznuit in calendarul crestin ortodox pe 26 octombrie, gospodinele din Romania pastreaza cea mai veche traditie: aceea de a pune varza la murat, in butoi, pentru iarna.

Reteta Varza murata la butoi

Iata care sunt pasii de urmat pentru varza murata rapid si gustos, dupa reteta gospodinelor din Banat.

1. In primul rand, pentru ca varza sa fie corespunzatoare pentru murat si sa nu se inmoaie, trebuie aleasa cu grija. Adica verzele se aleg dupa subtirimea foilor, care, nu trebuie sa fie mai mari de-o palma.

2. Verzele alese pentru murat se spala bine, se scobesc de cotor si li se pune o lingura de sare in varf, dupa care se aseaza in butoi. Asezarea verzei la murat in butoi are si un skepsis: se pune un rand de varza, un rand de sare grunjoasa.

Pentru ca este o reteta de varza murata specific banateana, in aceasta parte a Romaniei, gospodinele mai aleg sa adauge printre verze si foi gata tocate, numai bune de calit la iarna.

3. Dupa ce butoiul s-a umplut cu varza, se adauga: hrean, bete de marar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care coloreaza zeama, piper si cimbru.

4. Dupa ce ati incheiat acest proces din reteta de varza acra la butoi, se acopera totul si se lasa trei zile fara apa, ca varza sa se ”asesze” bine. Apa se toarna in butoiul cu varza dupa trei zile si se pitroceste ( se sufla aer in butoi cu ajutorul unei tevi sau al unui furtun) tot o data la trei zilei, pana se acreste.

5. Varza pusa la murat de Sfantul Dumitru trebuie mentinuta permanent in saramura, motiv pentru care, deasupra, se mai aseaza teascuri, peste care se pune o greutate (de obicei o piatra). In functie de locul in care este asezat butoiul in gospodarie, mai cald ori mai rece, varza acra astfel, dupa cea mai buna reteta banatana de varza murata ajunge la savoarea deplina in aproximativ o luna!