Sfantul Dumitru 2020. Sarbatoare mare pentru romani

Sfantul Dumitru este praznuit de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe data de 26 octombrie. In acest an inca in ziua de luni.

Ziua de Sf. Dumitru este considerata inceputul iernii. Marea sarbatoare vine cu o serie de traditii si obiceiuri pastrate din strabuni.

Traditii si obiceiuri.

In traditia populara, anul este impartit in doua anotimpuri: vara si iarna. Daca Sfantul Gheorghe „incuie” iarna si infrunzeste intreaga natura, Sfantul Dumitru desfrunzeste codrul si usuca toate plantele.

Exista credinta ca, in ziua Sf. Dumitru, caldura intra in pamant si gerul incepe sa-si arate coltii.

In ajunul sarbatorii Sfantului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sanatosi tot anul.

Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, pentru ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.

Sfantul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, ziua lui fiind aceea in care, spune traditia, ciobanii afla cum va fi iarna.

Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, anotimpul rece va fi aspru. Un alt mod de a afla cum va fi iarna este acela de a urmari mersul oilor in dimineata sarbatorii Sf. Dumitru. Astfel, daca dimineata se va trezi mai intai o oaie alba, care va pleca spre sud, iarna va fi grea. Daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Ziua Sfantului Dumitru era, pe vremuri, si o zi a soroacelor. Se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca „la San-George se incaiera cainii, iar la Samedru se sfadesc stapanii”.

Tot de Sfantul Dumitru, se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos. scrie fabricatinromania