ORA de IARNĂ 2020. Se schimbă ora! Dormim mai mult sau mai puțin? Când are loc trecerea. Odată cu trecerea la ora de iarnă, organismul nostru poate fi afectat serios de această schimbare, spun specialiștii. Cu toate acestea, trecerea la ora de iarnă se face mai ușor în general. De ce se întâmplă acest lucru și cum putem trece mai ușor peste această schimbare de ritm biologic?
ORA de IARNĂ 2020. Se schimbă ora! Dormim mai mult sau mai puțin? Când are loc trecerea
În fiecare an, în ultima duminică a lunii octombrie – anul acesta în noapte de 24 spre 25 octombrie, se trece la ora de iarnă, considerată și ora normală în Europa: ora 4 devine ora 3. Deși trecerea la ora de iarnă este mai ușoară decât cea la ora de vară, corpul are nevoie de câteva zile pentru a se obișnui. Cu câteva trucuri putem însă să trecem mai ușor peste această perioadă.
Trecerea la ora de iarnă este mai ușoară
Specialiștii nu îmbrățișează schimbarea fusului orar. Medicii sunt de părere că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnicii resimt cel mai puternic această schimbare. Din acest motiv, cei de la Ministerul Sănătății au cerut în urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, să se renunțe la schimbarea orei.
Pentru mulți oameni, schimbarea orei aduce cu sine și efecte fizice și psihice, precum oboseală, o stare generală mai proastă și probleme de concentrare, întrucât ritmul biologic este dereglat. Schimbarea la ora de iarnă este mai ușoară, întrucât primim o oră în plus, însă ceasul biologic se obișnuiește cu noua oră abia în câteva zile. Ora de iarnă este mai potrivită pentru ritmul nostru biologic, întrucât dimineața se face lumină mai devreme, ceea ce ne ajută să ne trezim, iar seara se face întuneric mai devreme, ajutându-ne să dormim, potrivit meteorologilor de la Meteo & Radar.
ORA de IARNĂ 2020. Se schimbă ora! Dormim mai mult sau mai puțin? Când are loc trecerea
Conform unui studiu la care au participat peste 3.000 de adulţi din Marea Britanie s-a demonstrat că, odată cu schimbarea orei în luna octombrie, calitatea somnului dispare. Majoritatea celor care au participat la acest studiu au declarat că se simt mai energici şi mai fericiţi decât înaintea trecerii la ora oficială de iarnă. Cu toate acestea, efectele aparent benefice ale unei ore în plus de somn dispar rapid, mulţi spunând că se simt mai rău ca atunci când dormeau mai puţin.