Mihaela Bilic: ”Asistam la o explozie a bolilor autoimune, iar raul din viata noastra nu vine din mancare, ci din…”

Medicul nutritionist Mihaela Bilic atrage atentia ca pentru sanatatea noastra nu e important doar ce mancam, ci si ce respiram.

Iata postarea integrala:

„Raul din viata noastra nu vine din mancare, ci din aer

De cate ori ne imbolnavim sau nu ne simtim bine, primul gand care ne trece prin cap este “trebuie sa fiu mai atent la alimentatie, sa mananc sanatos!” Simtim nevoia sa dam vina pe ceva concret, logica mintii noastre are nevoie de o relatie cauza-efect, nu putem accepta ca raul sau boala vin din senin.

Si ce vinovat mai bun sa existe decat mancarea, singurul element exterior pe care, vrem-nu vrem, il introducem zilnic in organism. Mancarea, bat-o vina, este principalul suspect pentru ca pe ea o vedem, o ducem cu mana noastra la gura. Insa, ca in orice film politist, vinovatul se dovedeste a fi intodeauna cel la care nu te gandesti, pe care nu-l bagi in seama, care trece neobservat. Si da, cand vine vorba de sanatatea noastra, este important ce mancam, dar mult mai important este ce respiram!

Universul in care ne desfasuram viata pare simplu si clar daca e privit cu ochiul liber, insa vazut printr-o lupa devine amenintator si complicat. “Dusmanii nevazuti” era titlul unui documentar care dezvaluia lumea microscopica ce ne inconjoara, de la paraziti, acarieni, virusuri si bacterii, pana la praf si mucegai.

Asistam la o explozie a bolilor autoimune

Asa cum mancarea trece din tubul digestiv in sange, la fel si microorganismele din aer intra in plamani si de acolo se imprastie in tot corpul. Din pacate, nu percepem riscul imbolnavirii pe cale respiratorie, din simplu motiv ca nu putem vedea cu ochiul liber acesti agenti patogeni – dar asta nu inseamna ca ei nu exista!!?
In prezent, asistam la o explozie a bolilor autoimune si la o escaladare dramatica a numarului de persoane care sufera de alergii, afectiuni al caror factor declansator ramane de multe ori necunoscut.

Se spune ca e usor sa te aperi daca stii cine iti sunt dusmanii insa, in cazul afectiunilor cu poarta de intrare respiratorie dusmanii sunt nevazuti, necunoscuti si, culmea, nici macar nu e in puterea noastra sa ii eliminam. Cum ar trebui sa procedam atunci cand aerul din orasul nostru este poluat, ce ar trebui sa facem atunci cand iesim pe strada?

Daca putem decide ce mancare sa consumam, din pacate nu avem de ales cand vine vorba de calitatea aerului pe care il respiram”, a scris Mihaela Bilic