Ultima ora: Fara buletin la moastele Sf. Parascheva

Credinciosii care nu au buletin de Iasi au primit voie de la jandarmi sa se roage la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, potrivit Digi24. Jandarmeria Romana nu a oferit momentan un punct de vedere oficial in acest sens, dar cateva sute sau chiar mii de oameni care nu erau lasati pana acum sa mearga la racla sa se inchine au fost lasati in perimetrul special amenajat.

Miercuri dupa-amiaza, aproape 3.000 de pelerini se aflau la coada ca sa se inchine.

Decizia a venit dupa ce, in special astazi, in fata Catedralei Mitropolitane a fost scandal. Oamenii – multi dintre ei fara masti – s-au certat cu jandarmii care nu i-au lasat sa intre in biserica si sa se roage la moaste.

Pelerinii s-au plans ca au venit degeaba de la sute de kilometri distanta si le-au cerut jandarmilor sa le arate legea care le interzice accesul in biserica. Din cauza pandemiei de coronavirus, autoritatile locale au decis ca anul acesta sa poata intra la moastele Sfintei Parascheva numai locuitorii orasului Iasi.

Desi s-a anuntat ca in catedrala, pana pe 15 octombrie inclusiv, vor intra numai cei cu domiciliul in municipiul Iasi, au venit si oameni de la distante mari care au incercat sa intre si sa forteze filtrele unde se fac verificari ale actelor de identitate. Nu s-a putut intra si discutiile au degenerat. Jandarmii au incercat sa aiba o abordare blanda si rationala, au vorbit despre omenie, nu au intervenit niciodata in forta si nici nu i-au sanctionat pe cei care au protestat vehement in fata catedralei, desi multi dintre ei nu purtau nici macar masca. Jandarmii au dat pana acum doar cateva avertismente. scrie fabricatinromania