Sf. Parascheva, 14 Octombrie 2020. Sfanta Cuvioasa Parascheva mai este cunoscuta si sub numele de Paraschiva si este praznuita de catre Biserica Ortodoxa in fiecare an pe data de 14 octombrie. Sfanta este sarbatorita nu doar de catre Biserica Ortodoxa Romana ci si de catre alte biserici de rit oriental.
Sfanta patroana a Moldovei.
Parascheva s-a nascut in secolul al XI-lea in satul Epivata din Tracia. Parintii acesteia erau crestini, dar si bogati avand multe averi. Cuvioasa a fost botezata si crescuta de catre parintii ei in credinta crestina. Fiind o fire foarte evlavioasa, mergea de fiecare data cand se ivea ocazia la biserica Preacuratei Nascatoare de Dumnezeu impreuna cu mama ei.
La varsta de 10 ani, intr-o zi cand era in biserica a auzit urmatoarea fraza din Evanghelie: „”Cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine si sa ridice Crucea sa si sa urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
La auzul acestor cuvinte care ii rasunau in inima, Cuvioasa a decis sa faca exact asa cum era specificat in Evanghelie. Iesind din biserica, vazu un sarac si ii ceru hainele acestuia. Sarmanul i le da, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei. La ceva timp distanta decide sa se retraga in pustietate, iar la sfaturile unor vietuitori merge spre tinutul Pontului. Totusi, timp de 5 ani se opreste la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea.
De acolo a pornit spre Tara Sfanta pentru a trai restul vietii sale in acele locuri. De la Constantinopol a decis sa mearga la Epivat, fara a spune credinciosilor cine este cu adevarat si de unde vine. Aici este si locul unde trece in nefiinta si urca sus la ceruri alaturi de Dumnezeu. Nestiind cine este cu adevarat, Cuvioasa a fost ingropata ca o straina.
Sfanta Parascheva, traditii, obiceiuri si superstitii
Sf. Parscheva 2020. In gospodariile de la tara, se aprind focuri, oamenii dorind astfel sa indeparteze spiritele rele. Ciobanii considera ca iarna care urmeaza va fi una grea daca oile dorm ingramadite si blanda daca acestea stau rasfirate. In aceasta zi se fac praznice pentru morti si se impart ofrande. Mai exista traditia ca gospodarii sa iti cumpere cojoace si sa faca pregatirile pentru iarna.
Sf. Parscheva 2020. Se mai spune ca asa cum este vremea de Sf. Parascheva, asa va fi pana la Sfantul Dumitru. Totodata, o alta superstitie mai spune ca asa cum va fi vremea in ziua Cuvioasei, asa va fi si in celelalte sarbatori din acest an.
Ce nu trebuie sa faci
1. Nu ai voie sa lucrezi in aceasta zi sfanta. Cei care muncesc in aceasta zi au parte de necazuri la serviciu, dar si in familie. Sfanta Parascheva ocroteste familia, iar de ziua ei trebuie sa fim mai smeriti, mai potoliti in actiuni, sa meditam si sa ne rugam pentru mantuirea noastra in fata Domnului.
2. Nu ai voie sa te zgarcesti de la bani si alimente. Daca cineva iti cere ajutorul, nu te feri sa ii intinzi mana ta. Oamenii zgarciti vor avea parte numai de pagube si risca sa saraceasca.
3. De Sfanta Parascheva, Sfanta Vineri de Toamna, e bine sa imparti covrigi, lipii, must nou si vin rosu celor amarati. Cei care dau pomana vor avea sarbatori imbelsugate in tot restul anului.
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla la Mitropolia Iasi.