Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei neimpozabili doar pentru doamne. Cine primeşte vouchere de Ziua femeii

Ziua Femeii este una dintre ocaziile speciale în care angajatorii români pot acorda vouchere cadou, conform unor reguli reglementate în urmă cu doi ani.

Tichete cadou de 8 martie. Se pot acorda vouchere de 300 de lei pentru femei de 8 martie. Plafonul de 150 a fost majorat la 300 de lei, la finalul lunii decembrie 2021, prin OUG, pentru ca tichetele cadou oferite pentru ocaziile speciale să fie considerate netaxabile.

Aceste vouchere care pot fi acum în valoare maximă de 300 de lei nu sunt supuse impozitului pe venit și contribuțiilor sociale obligatorii, potrivit Codului fiscal. Mulţi angajatori, mai ales în domeniul privat, oferă pe lângă aceste tichete-cadou de 8 martie şi o zi liberă tuturor angajatelor.

„În cazul cadourilor în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei.”, informa ANAF.

Tichete cadou de 8 martie. Conform sursei citate, voucherele se pot acorda în următoarele situații:

– cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

– cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

– cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Partea care depășește valoarea maximă de 300 lei, reprezintă venit impozabil din salarii și se va datora impozit pe venit din salarii si contribuții sociale obligatorii”, preciza ANAF.

În ordonanța de urgență a fost introdusă și obligativitatea ca toate tichetele valorice, inclusiv certificatele cadou, să fie numai sub formă de card și să elimine biletele fizice.

Mai mult decât atât, angajatorii care decid să ofere tichete cadou femeilor pentru 8 martie, trebuie să aibă grijă să nu discrimineze femeile angajate, indiferent dacă sunt mame sau nu, dacă lucrează cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, dacă îndeplinesc funcții de bază în cadrul companiei sau nu.

Ziua Internațională a femeii este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a celebra atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.