Zacusca, unul dintre alimentele favorite din timpul postului… nu este de Post! Chiar daca este facuta exclusiv din legume, contine un anumit ingredient pentru care exista dezlegare doar in anumite zile.
Postul este o manifestare a dorintei noastre de a ne petrece viata impreuna cu Dumnezeu. Mai ales in vremea postului ne marturisim pacatele si ne aratam dorul de a dobandi iarasi desfatarile raiului, de care ne-am lipsit, prin neascultare si caderea in pacat.
Desi sunt perioade de nevointa, in care renuntam de bunavoie la mai toate desfatarile trupesti, posturile cuprind si anumite zile in care se face „dezlegare” la unele alimente, precum untdelemn (ulei), vin, fructe de mare si peste. Credinciosii care nu au la indemana cartile bisericesti, unde sunt mentionate aceste dezlegari, le pot afla din calendar.
Se consuma untdelemn (ulei) si vin in zilele de sambata si duminica
In acest post se face „dezlegare” la untdelemn, la vin si, mai rar, la peste. Untdelemnul si vinul sunt doua alimente de baza in hrana noastra. Doar postind si fara ulei ne putem da seama de valoarea acestuia in alimentatia noastra. Uleiul da gust mancarurilor si ne intareste trupul, ca si vinul, aceste doua alimente fiind adesea asemanate unor medicamente naturale, daruite omului de catre Dumnezeu.
Se consuma untdelemn (ulei) si vin in zilele de sambata si duminica, dupa Sfanta Liturghie, precum si in zilele in care sunt randuite sarbatori insotite de semnele „cruce rosie” sau „cruce neagra”, daca acestea nu cad in prima sau ultima saptamana a Postului Mare, care sunt saptamani de ajunare si post aspru. Se mai face dezlegare la vin si in ziua de joi, in saptamana a cincea a postului, dupa ce (miercuri) se citeste in intregime Canonul Sfantului Andrei Criteanul, si in Joia Mare (?), cand s-a petrecut Cina cea de Taina.
Din moment ce orice conserva de zacusca este facuta cu ulei, acest lucru face, in mod automat, ca produsul sa fie unul „de dulce”.