Pancreasul, o glandă cu secreție internă și externă, se situează în spatele stomacului, la nivelul primelor două vertebre lombare și cântărește cam 70-80 grame.
Prin pancreatită ne referim la îmbolnăvirea pancreasului care constă dintr-o inflamație rapidă a țesutului glandular, cu modificări degenerative datorită activării în exces a enzimelor și datorită revărsării acestora în țesutul pancreatic pe care-l distrug treptat.
Boala poate urma alte afecțiuni maladive precum hepatită, litiază biliară, icter, colescistite, afecțiuni gastroduodenale sau boli infecțioase precum febră tifoidă sau parotidită epidermică.
Există trei tipuri de pancreatite, anume cea acută catarală, acea acută hemoragică și cea cronică.
Pancreatita acută catarală (pancreasul infecțios Klippel) apare în urma unor infecții bacteriene sau virotice care declanșează stări de septicemie sau dizenterie.
Simptome, tratament
Printre simptome amintim durerile constante sau întrerupte care alternează cu perioade de acalmie, crize după mesele bogate în grăsimi animale sau după un consum exagerat de alcool sau cofeină.
Aceste crize vin însoțite de vărsături, grețuri, balonări cu flatulență, diaree în alternanță cu constipație, respirație urât mirositoare și anorexie față de grăsimi. De asemenea, bolnavul are și amețeli, paloare, transpirații reci, depresie psihică, anxietate, tulburări psihice, polinevrism, stări de agitație și slăbire accentuată.
Dacă nu se urmează un tratament adecvat, speranța de viață este mai scăzută cu aproximativ 10 ani, comparativ cu media persoanelor sănătoase. Principala cauză a mortalității sunt complicațiile care apar în timp: tuberculoză, boli cardiovasculare, cancer pulmonar și de laringe.
La pacienții care opresc definitiv consumul de alcool prognosticul este mai bun pentru, având posibilitatea supraviețuirii mai mult de 20 de ani după apariția simptomelor.
În ceea ce privește tratamentele naturiste, în uz intern sunt eficiente următoarele:
Infuzia de anason
Se infuzează 10 grame de semințe pisate de anason în 250 ml de apă clocotită, acoperit, timp de 15-20 de minute. Se consumă câte o cană pe zi, împărțită în 3 reprize egale, înainte de mesele principale.
Infuzia de sânziene
Se infuzează 2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită în 250 ml de apă clocotită timp de 15 minute. Se strecoară și se beau 2-3 căni pe zi.
Decoctul din lichen de piatră
Se fierbe 1 linguriță de plantă în 250 ml de apă timp de 5 minute. După ce se răcorește se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se recomandă 3 căni pe zi, fiecare cu 30 de minute înainte de mesele principale.
Macerat la rece din obligeană
Se infuzează 1 linguriță de rădăcină uscată și mărunțită în 250 ml de apă rece timp de 8-12 ore după care se încălzește ușor. Se strecoară și se bea câte 1 înghițitură înainte și după fiecare masă, în total 6 înghițituri pe zi.
Plante recomandate: mentă, păpădie, pelin, sânziene, traista-ciobanului, valeriană, urzică vie, arnică, gențiană, nalbă de mare.