Lumea preoților nu este ferită de vicii, șpagă sau plagiate. Sunt afirmațiile unui tânăr care s-a preoțit, iar mai apoi a renunțat la această meserie și s-a angajat șofer de tir în Anglia. Numele lui este Daniel Balaș și a devenit foarte popular în social media, după dezvăluirile pe care le-a făcut din spate altarului.
Daniel Balaș nu mai are voie să țină slujbe, după ce Arhiepiscopia Tomisului l-a suspendat în luna februarie a acestui an. Măsura a venit ca urmare a mai multor afirmații făcute de tânăr în mediul online. Ulterior, el și-a găsit un alt job și acum lucrează ca șofer de tir, în Anglia, iar canalul său de YouTube „crește” de la o zi la alta.
Cu ce își atrage el urmăritori? Cu sinceritatea cu care povestește diverse situații în care a fost pus de-a lungul timpului în lumea bisericească.
Recent, el a povestit că a plătit 70.000 de euro pentru a ajunge preot. A și detaliat ce au implicat aceste cheltuieli.
„Le cumperi cărțile Sfinților Părinți, care sunt plagiate”
În timp liceului, el spune că a plătit cam 2.000 de euro pentru „cadourile sfinților profesori”.
Alți 8.000 de euro s-au dus pe taxa de școlarizare și pe „cărțile Sfinților Părinți, care sunt plagiate”.
„Le cumperi cărțile Sfinților Părinți, care sunt plagiate, au dosare penale peste dosare penale. Ei sunt niște plagiator ieftini, și vin la noi și ne vând gogoși și ne bagă cărțile pe care ei nici măcar nu le-au citit, dacă vrem să trecem examenul”, a povestit Daniel Balaș.
„Din salariul lor, ei plătesc și taxe la stat și impozite, și lumânărar, clopotar, dascăl, de toate”
Nu doar atunci când ești student la Teologie plătești bani, ci și când ajungi preot.
„Când ești la parohie, încep taxele să vină. Pentru lumânări, cruciulițe, pentru Sfântul Seminar… Și de aici încep preoții și trag pe voi. Contribuții, taxe, impozite, ajutoare, icoane pictate, Bobotează, Crăciun. Sunt disperați, pentru că din salariul lor ei plătesc și taxe la stat și impozite, și lumânărar, clopotar, dascăl, de toate”, a continuat fostul preot seria de dezvăluiri.
70.000 de euro ca să ajungi preot
„70.000 de euro nu mai sunt bani în ziua de azi, și am tot viitorul înainte să îi fac și să le mai pun trei zerouri în spate. Dar niciodată nu voi mai avea timpul pe care l-am avut acolo. Niciodată nu mă voi mai întâlni cu perioada în care ai mei colegi din generală mergeau și se distrau și relaxau, iar eu trebuia să stau la seminar închis, să cânt la slujbe, pentru că așa trebuia.
Pentru că acolo doar trebuie și nu se poate face nimic. Dar nu regret nici lucrurile acestea, pentru că m-au făcut omul care sunt azi. Dacă nu trecem prin sistem poate că tânjeam toată viața”, a conchis Daniel Balaș.