Atacul de panică – Iată care sunt simptomele și cum îl poți combate în mai puțin de 60 secunde

Oboseala, stresul, munca în exces – toate acestea au făcut din atacul de panică boala secolului XXI. Cercetările estimează că unul din cinci oameni moderni se va confrunta în viitor cu această suferință. Există însă și o veste bună: atacul de panică poate fi prevenit și tratat naturist.

Un atac de panică se caracterizează prin apariția neașteptată a unei senzații de teamă intensă, însoțită de simptome fizice (cardiace, respiratorii, musculare etc.), potrivit formula-as.ro. În timpul unui atac de panică, cel puțin unul din următoarele sisteme este foarte perturbat:

–sistemul cardiac: crește frecvența bătăilor inimii, apare o durere în piept sau încălzirea corpului asociată cu transpirație

-sistem respirator: apar senzații de sufocare, respirație sacadată sau greutate în a expira

–sistem nervos: apar amețeli, amorțeală și nesiguranța membrelor, tremur, frisoane sau tulburări de echilibru

–psihicul: se instalează teama de a pierde controlul, de a înnebuni sau frica de moarte, un sentiment de irealitate sau de iminență a unei catastrofe

De regulă, primul atac de panică apare pe neașteptate, după o perioadă de stres intens, după traume, în timpul bolilor însoțite de febră sau în timpul tratamentelor cu anumite medicamente de sinteză.

Următoarele atacuri sunt însă activate atunci când se repete unele circumstanțe în care a avut loc primul atac de panică.

De exemplu, apar atacuri de panică atunci când ne aflăm într-un spațiu închis, când ne simțim vulnerabili în mulțime, când suntem presați de anumite îndatoriri la serviciu ori în familie.

Metoda de control a anxietății și a atacurilor de panică care acționează cel mai rapid este respirația completă. Emoțiile și respirația sunt într-o legătură extrem de strânsă, controlul uneia aducând după sine și controlul celeilalte. Concret, persoanele care au exersat suficient de mult timp exercițiile de respirație ajung să-și reducă frecvența și intensitatea atacurilor de panică, pentru ca, în final, să le poată evita.

Vestea neplăcută este că, pentru a ajunge la asemenea performanțe, nu sunt suficiente câteva zile sau săptămâni de practică. Vestea bună este că tehnica, numită respirația completă, este una foarte simplă.

Iat-o descrisă pe scurt: ne așezăm ținând spatele drept și ne poziționăm o mână pe abdomen și una pe torace. Expirăm adânc și ne ținem respirația vreme de două secunde, după care inspirăm pe nas gradat și calm, dilatând la maxim nările, așa încât aerul să pătrundă fără zgomot.

Întâi umplem cu aer zona inferioară a plămânilor, ceea ce va dilata abdomenul, împingându-ne palma plasată pe el, apoi cum umple zona mediană a plămânilor, ceea ce va provoca dilatarea la maxim a toracelui, și abia în final vom umple cu aer zona lor superioară, ceea ce va determina înălțarea claviculelor.

Ne ținem respirația vreme de alte două secunde, după care expirăm lent aerul pe gură. Se fac în total cel puțin 50 de astfel de respirații complete pe zi, în cure care durează două luni. Când simțim iminența unui atac de panică, evităm ferm să ne mai gândim la orice altceva și ne concentrăm atenția exclusiv asupra respirației complete.

Rezultatul este salvator!