Distensia abdominală se referă la acumularea unei cantități mari de gaze și la imposibilitatea de a le elimina. Gazele, balonarea și durerile asociate se pot datora atât diverselor condiții medicale, cât și alimentelor consumate, modul de consum al alimentelor.
Cauza poate fi o tulburare de motilitate intestinală (cu alte cuvinte: contracții sau mișcări anormale ale mușchilor intestinali precum sindromul colonului iritabil) sau blocajul gazelor în pliurile colonului, constipația, absorbția insuficientă a nutrienților în intestinul subțire, boală celiacă, intoleranță la lactoză, colită ulcerativă, gastroenterită, gastrită, boală de reflux gastroesofagian, ulcer peptic, calculi biliari, fibroză chistică, alergie la diverse alimente, cancer uterin sau ovarian.
În ceea ce privește alimentele, sunt câteva care cauzează gaze intestinale: mazărea, lintea, varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli, fasolea, lactatele cu lactoză, tărâțele, fructoza din fructe sau din alte produse, sorbitolul (în unele bomboane și gume de mestecat), băuturile carbogazoase, cerealele integrale.
Distensia abdominală vine cu un disconfort accentuat, presiune, senzație de preaplin și, uneori, cu crampe foarte dureroase. Pentru un diagnostic corect, investigațiile la medic sunt absolut necesare.
O eliminare normală de gaze pe zi, în medie, este până în 20 dar cu condiția să nu fie însoțite de diaree, dureri abdominale prelungite, modificarea frecvenței mișcărilor intestinale sau scaunelor, constipație, scaune cu sânge, greață, vărsături persistente, pierderea în greutate, dureri în piept sau îngălbenirea pielii și ochilor.
Dacă se observă astfel de simptome, se recomandă consultarea medicului.
Balonare și gaze intestinale – Soluții
Eliminarea alimentelor care provoacă gaze intestinale
Consumul alimentelor cu bacterii bune (care restabilesc echilibrul florei intestinale): chefir, iaurt
Consumul de scorțișoară, ghimbir și turmeric
Consumul ceaiurilor de mentă, mușețel, coriandru, fenicul, chimion
Cărbune medicinal