Ingrediente:
Umplere:
mere – 7-8 buc. (1,2 kg)
suc de lamaie – 2 linguri
zahar – 2 linguri
scortisoara macinata – 1 lingurita
amidon – 1 lingura + 40 ml apa
Blat:
oua – 5 buc.
sare – un praf
zahar – 150 g
zahar vanilat – 10 g
lapte – 50 ml
ulei vegetal – 120 ml
praf de copt – 1 lingurita
faina – 250 g
In plus:
zahar pudra – pentru decor
Mod de preparare:
Sa incepem cu umplutura.
Merele se curata de coaja si se dau pe o razatoare grosiera.
Acum transferam merele rase in tigaie, adaugam 2 linguri de suc de lamaie, 2 linguri zahar si optional 1 lingurita scortisoara macinata.
Se fierb merele la foc putin peste medie pana se evapora tot lichidul.
Asigurati-va ca amestecati pentru ca merele sa nu se arda.
Ei bine, cand tot lichidul s-a evaporat, in 40 ml de apa rece, turnati 1 lingura de amidon.
Se pune peste mere si se amesteca pana se dizolva complet.
Spargeti 5 oua mari intr-un castron, adaugati un praf de sare, 150 g zahar si 10 g zahar vanilat.
Bateti cu un mixer pana devine pufos si luminos timp de 7-10 minute.
Masa ar trebui sa creasca bine in volum.
Apoi, turnati 50 ml de lapte la temperatura camerei, precum si 120 ml de ulei vegetal.
Se amesteca cu un mixer la viteza medie.
Turnati jumatate din faina din cantitatea totala si adaugati 1 lingurita praf de copt.
Ingredientele uscate le amestecam fie cu o spatula, fie cu mixerul, dar la cea mai mica putere pentru a pastra aerul aluatului.
Se toarna a doua parte de faina si se amesteca din nou.
In total, aveti nevoie de 250 g de faina.
Punem hartie de copt in tava si turnam jumatate din aluat.
Nivelam aluatul pe toata forma si punem la cuptor in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 15 minute.
Blatul va fi usor rumenit si elastic.
Tava mea este de 24×30 cm.
O scoatem din cuptor si distribuim uniform deasupra umplutura de mere racita, apoi intindem aluatul ramas si nivelam.
Dam prajitura la cuptor sa se coaca la aceeasi temperatura de 180 de grade timp de 25-30 de minute.
Verificam pregatirea cu o scobitoare de lemn.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca chiar in forma.
Se presara cu zahar pudra si se taie in portii.
Pofta buna!