Sfatul psihologului – Nu mai încerca să-i mulțumești pe alții, începe să trăiești pentru tine

Problema cu care ne confruntăm atunci când încercăm să mulțumim pe toată lumea este că, pe lângă faptul că uităm de noi înșine, nu vom putea niciodată să-i facem pe toți fericiți.

A-i satisface pe alții este considerat un lucru bun de către mulți, dar este foarte solicitant pentru persoana care se îngrijorează pentru toată lumea, dar mai puțin pentru sine. De când eram tineri, am fost învățați această atitudine: ni s-a spus să facem lucruri pe care nu dorim mereu să le facem, dacă este ceea ce-și doresc alții. Astfel, începem să uităm de noi înșine. Cu toate acestea, vine o zi când suntem atât de storși încât trebuie să ne oprim și să ne întrebăm: Cine sunt eu? Ce vreau?

Din nefericire, s-ar putea să nu știm…

Indiferent cum stau lucrurile, realizarea acestui lucru poate fi primul pas spre calea de a ne regăsi.

Satisfacerea tuturor ne poate face să suferim iar încercarea de a-i mulțumi mereu pe alții poate provoca o mulțime de durere. Acest lucru se datorează faptului că vom face lucruri pe care nu vrem să le facem. În multe cazuri, vom renunța la propriile noastre valori.

De exemplu, dacă ești într-o relație și nu suporți mirosul de fum în casă, s-ar putea să-ți lași partenerul să fumeze în casă fără nici o mustrare, doar pentru a-l face fericit. Acest lucru creează o mulțime de frustrare îmbuteliată, ceea ce va face ca lucrurile să se înrăutățească până relația se va estompa.

De asemenea, s-ar putea ca părinții tău să dorească să acționezi într-un anumit mod, diferit de cine ești sau dorești să fii. Confruntat că această situație, anxietatea ta îți spune să apeși butonul „mulțumește-i pe ceilalți” și, procedând astfel, vei continua să încerci să-i faci pe toți fericiți.

Dar la ce preț?

Reacționând așa, nu îți acorzi prioritate și te plasezi singur pe locul al doilea. Ajungi în căutarea constantă a aprobării altora. Sunt alte persoane sursa ta de fericire?

S-ar putea să pară un paradox gândul că plăcerea tuturor celor din jurul tău te poate face să suferi. Cu toate acestea, există o explicație: dacă faci acest lucru, îți pui fericirea proprie în mâinile altcuiva. În momentul în care începi să-i satisfaci pe alții pentru a avea o părere mai bună despre tine însuți, sau în momentul în care o altă persoană este supărată sau dezamăgită de tine, te confrunți cu anxietate și vrei să schimbi situația.

Te găsești într-o alee fără ieșire

Apoi, vei încerca să scapi de conflict și vei recurge la a încerca mereu să fii sigur că opinia ta este ceea ce vor alte persoane să audă. Pur și simplu vei merge acolo unde alții vor merge, nu unde tu vrei să mergi. În cele din urmă, ce fel de viață vei trăi? A ta sau a altcuiva?

Dacă nu iei controlul, viața ta poate deveni lipsită de sens. Nu poți pierde somn din cauza faptului că un prieten este supărat pe tine pentru că ai refuzat o ieșire în oraș, indiferent de motiv. Nu te poți îngrijora mereu dacă ai îndeplinit sau nu așteptările pe care toată lumea le are de la tine. Trebuie să înveți să accepți dezaprobarea sau negativitatea atunci când îți expui opiniile, când iei decizii și când faci ceea ce vrei. Ceilalți vor trece peste asta.

Începe să fii fericit

Pentru a te împiedica să încerci constant să-i mulțumești pe cei din jurul tău, trebuie să lucrezi cu adevărat la stima de sine. În afară de nesiguranța ta, probabil că lipsa stimei de sine este motivul pentru care ai început să acționezi în acest fel. Începe să spui „nu” când dorești să faci asta. Dacă cineva se supără, să nu te simți copleșit.

Mai devreme sau mai târziu, vor trece peste asta. Odată ce stima de sine este acolo unde ar trebui să fiu, trebuie să începi să schimbi unele obiceiuri vechi.

Fă din tine o prioritate

Acordă prioritate deciziilor tale, lucrurilor pe care dorești, opiniilor tale și visurilor tale. Dar, mai presus de toate, prioritizează-ți bunăstarea. Nu trebuie să faci nimic ce nu te face să te simți bine. Te extenuezi în zadar și suferi, iar asta provoca anxietate și depresie.

De ce să nu începi să trăiești pentru tine?