Calendar ortodox 4 martie 2023. În fiecare an, pe data de 4 februarie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Gherasim de la Iordan și sâmbăta Sfântului Teodor.
Sfântul Gherasim de la Iordan a trăit în secolul VII. A fost unul dintre cei mai cunoscuți preoți și stareți creștini și „părinte al pustiei” precizați în Limonariul lui Ioan Moshu, în care sunt prezentate povești despre asceții
creștini. În Biserica Ortodoxă este cinstit pe 4 martie și în Biserica Catolică pe 5 martie.
La jumătatea secolului al V-lea a plecat din Licia într-un pelerinaj în Palestina. S-a așezat aproape de râul Iordan unde a înființat o mănăstire unde a dus o viață în abstinență și în rugăciune.
Viața de la mănăstirea căreia i-a pus bazele devenise cunoscută prin prisma asprimii. Oamenii pustnici se închideau în chiliile lor în primele cinci zile din săptămână, se rugau și făceau împletituri din finic. Aceștia se hrăneau doar cu pâine, apă și curmale, potrivit tradiției.
În celelalte două zile din săptămână, sâmbăta și duminica ieșeau din chilii și mergeau la Biserică pentru slujbe și Sfintele Taine. Luau masa împreună la mănăstire și apoi reveneau în chiliile lor care erau aprovizionate cu mâncare care să le ajungă în zilele următoare.
Nu aveau voie să facă focul în chilii pentru a-și încălzi hrana sau pentru a se încălzi.
Sâmbăta Sfântului Teodor este o sărbătoare pentru pomenirea morților. În această zi, credincioșii care participă la slujbe dau de pomană pâine, vin, colivă, colaci în memoria sufletelor celor dragi care s-au stins din viață. În această zi credincioșii fac mâncăruri speciale precum boabe de grâu sau porumb, fierte, îndulcite cu miere sau zahăr. Din făină se fac Brândușei care se dau de pomană.
În dimineața praznicului Sfântului Teodor coliva este binecuvântată și se împarte credincioșilor. În cadrul sinaxarului de sâmbătă, este citit și un cuvânt de laudă pentru Sfântul Teodor Tiron, format din Sfântul Grigorie de Nyssa.
Coliva care se face se dă de pomană și se mai numește Coliva lui Sântoader. Se spune că atunci când o parte din colivă este păstrată și mâncată pe parcursul anului, te va apăra de friguri.