Moșii de iarnă 2023 – Pe ce dată pică și ce este bine să dai de pomană

Moșii de iarnă 2023 sau Sâmbăta Morților este una dintre sărbătorile importante în calendarul ortodox român. În ziua respectivă, creștinii dau de pomană și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri. Totodată, la biserică sunt pomeniți morții și se spun rugăciuni pentru sufletele celor adormiți.

Moșii de iarnă 2023 – când se prăznuiesc

Anul acesta, Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023, chiar înainte de Lăsatul secului pentru intrarea în Postul Paștelui. Data la care se prăznuiesc Moșii de iarnă, an de an, variază în funcție de data la care pică Învierea Domnului. Ziua Moșilor de iarnă este stabilită întotdeauna sâmbăta.

Moșii de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători, la fiecare început de an. În această zi se face pomenirea morților, marcând astfel începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paștelui.

În toate bisericile, preoții îi pomenesc pe cei trecuți în neființă, prin organizarea Slujbei Parastasului și a Sfintei Liturghii. În acestă zi de sărbătoare, creștinii duc colivă, un colac și o sticlă de vin în fața preotului. În plus, aceștia trebuie să aibă și un pomelnic în care sunt trecute numele celor care au decedat.

Totodată, oamenii aduc la slujbă și pachete cu alimente pentru a fi sfințite, după care le vor împărți ulterior celor nevoiași. Tot în ziua de Moșii de iarnă, credincioșii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări. Se spune că este bine să se aprindă cel puțin două lumânări, pentru că se vor încălzi sufletele celor decedați.

Ce se dă de pomană în anumite zone din țară

În anumite zone ale țării, oamenii dau de pomană piftie și alte răcituri, conform tradițiilor vechi. De exemplu, în Muntenia, creștinii dau de pomană, pe lângă colivă, și un bănuț, care va ajunge la cel mai sărac om din sat. În acest mod, bănuțul va aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Pe de altă parte, în Banat, femeile tămâie mormintele în dimineața Moșilor de iarnă, după care merg la biserică. După slujbă, femeile împart vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc.

În trecut, se obișnuia să se organizeze hore la sate, iar la orașe, bâlciuri și baluri.

În Bucovina, de Sâmbăta Morților, pachetele trebuie să conțină obligatoriu plăcinte cu brânză. Acestea se împart doar familiilor sărace, cu mulți copii.

În Transilvania, oamenii au păstrat obiceiul ca pachetele duse la biserică să conțină și bucatele preferate de cei pentru care se face pomană, pe lângă colivă și vin. Mai mult de atât, se face și o prăjitură numită „pupi”, adică chec cu mere.

Tradiții care se respectă de Moșii de iarnă

Moșii de iarnă mai sunt denumiți în popor și „Moșii cei mari”. Pentru ca pomana să fie primită pentru sufletele celor adormiți, este bine să fie respectate o serie de tradiții și obiceiuri în această zi. Iată care sunt acestea!

În dimineața Moșilor de iarnă, creștinii obișnuiesc să meargă la biserică cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. Tradiția spune că pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În anumite zone, oamenii obișnuiesc să meargă cu preotul la mormântul celui care a decedat, pentru a săvârși o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.

Conform tradiției populare, la mormântul celui mort se aprind cel puțin două lumânări, cu rolul de a-i încălzi sufletul. În tradiția populară, orice se dă de pomană trebuie să fie însoțită de o lumânare aprinsă.