Calendar ortodox 31 ianuarie. Ultima sărbătoare din această lună îi aduce în atenția credincioșilor pe Sfinții Chir și Ioan. În această zi se ține post pentru sănătate și se citește Troparul Sfinților Chir și Ioan.
Calendarul ortodox 31 ianuarie
Dacă ești credincios adevărat, aprinde o lumânare, de preferat sfințită, și rostește cu voce tare Troparul celor doi mari sfinți cărora Biserica Ortodoxă le face astăzi prăznuirea. Și-au dedicat întreaga viață credinței în Mântuitorul Iisus Hristos, și au sfârșit în chinuri pentru că nu au vrut, sub nicio formă, să se lepede de credința lor.
Sfinților Mucenici și Doctori fără de arginți, făcătorilor de minuni Chir și Ioan, cei ce, călăuziți de Duhul Sfânt, ați lepădat toată grija pământească şi ați slujit Împăratului ceresc spre viaţa cea nemuritoare, primiți această puţină rugăciune a noastră!
Nu suntem vrednici să mulţumim pentru binefacerile voastre, nu avem sârguinţă care să ne apropie de dragostea lui Dumnezeu şi nici fapte bune către aproapele nostru, care să ne aducă îndurare. Dar, ştiindu-vă grabnic apărători ai creştinilor, către voi îndrăznind, cerem cu stăruinţă: Vindecați rănile sufletelor și ale trupurilor noastre, Sfinților, că greu pătimim, şi izbăviți-ne de ispitele şi de primejdiile cu care vrăjmaşul ne îngrozeşte.
Rugați-vă Stăpânului tuturor să ne ierte păcatele şi să ne dăruiască luminare minţii și inimii noastre, călăuzire la ceas de nedumerire, sprijin în lucrarea faptelor bune, spor în credinţă, pace, sănătate şi ajutor în toate cele bune, pentru ca, prin mijlocirile voastre, să ne facem vrednici Împărăţiei cerurilor, slăvind pe Treimea Cea nedespărţită în vecii vecilor.
Troparul Sfintilor Chir si Ioan
Darurile Treimii salasluindu-se in inimile voastre cele curate, preafericitilor Chir si Ioane, infricosati izgonitori duhurilor celor necurate v-ati aratat si ati fost tamaduitori neputintelor, nu numai celor descoperite, ci si celor ascunse. Drept aceea indrazneala avand catre Dumnezeu cel iubitor de oameni, prin rugaciunile voastre cele neincetate, tamaduiti patimile noastre.
La mulți ani de Sfânta Anastasia!
În fiecare an, pe 31 ianuarie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Muceniță Anastasia și tot astăzi, femeile care poartă numele acestei mari sfinte își sărbătoresc onomastica.
Semnificația numelui Anastasia are legătură cu forma greaca a numelui original Αναστασια și este forma feminina a numelui Anastasius care înseamnă Înviere.
Originea numelui Anastasia este greceasca, provine de la numele unei sfinte care s-a născut în ziua de Crăciun, în Dalmația, în secolul al 4-lea.
Sfânta Anastasia a fost omorâtă în timpul persecuțiilor împăratului Diocletian fiindcă era creștină. Numele a fost preluat de creștini și a circulat din generație în generație. Sfânta Muceniță Anastasia este cinstită împreună cu cele trei fiice ale sale: Teodota, Teoctista și Eudoxia.
Tot astăzi sunt prăznuiți Sfinții Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudie, Diodor, Serapion și Papia, precum și Sfântul Mucenic Hie Ardunul, împreună cu Sfânta Muceniță Trifina.