Calendar ortodox 30 ianuarie. Sărbătoare cu cruce roșie! Trei mari sfinți prăznuiți astăzi

Share
Calendar ortodox 30 ianuarie. În penultima zi din luna ianuarie, Biserica Ortodoxă marchează o mare sărbătoare, cu cruce roșie, prin care sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie și Ioan. Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători pentru credincioșii ortodocși, din anul bisericesc.

Calendarul ortodox al zilei de luni, 30 ianuarie
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este o sărbătoare cu dată fixă, una dintre cele mai mari sărbători de peste an. Cei trei mari sfinți sărbătoriți pe 30 ianuarie sunt: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfântul Ioan Gura de Aur.

Cărțile bisericești vorbesc despre o dispută care a fost la un moment dat cu privire la acești mari sfinți. Se întâmpla spre sfârșitul secolului al XI-lea, în Constantinopol, când oamenii se întrebau care dintre aceștia trei este mai mare.

Conform Tradiției, la un moment dat, cei trei sfinți au început să i se arate pe rând, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous, până când în anul 1084, într-o vedenie, i-au apărut cei trei sfinți împreună. Iată care au fost cuvintele rostite de către Sfinții Vasile, Grigorie și Ioan:

După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul sau, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. (…) Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi.

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoriți la data de 30 ianuarie sunt considerați patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

Astazi, 30 ianuarie, de Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu şi Ioan Gură de Aur trebuie să rostești o rugăciune pentru a avea ajutor și spor în tot ceea ce faci.

„Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit. Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus”, este rugăciunea pe care trebuie să o spui mâine.

Potrivit tradiției, de această sărbătoare există mai multe tradiții și obiceiuri. Astfel, persoanele care lucrează de Sfinții Trei Ierarhi pot risca să orbească și să aibă parte de necazuri mari în familie. În această zi, credincioșii ortodocși nu au voie să ofere împrumut lucruri din casă, asta pentru că se spune că altfel căminul nu le va fi protejat de diverse pagube.

De altfel, femeile nu au voie să facă treburi în casă de această sărbătoare, astfel că nu au voie să spele haine, să dea cu mătura sau să spele geamuri. Tot în această zi, rudele care sunt certate trebuie să se împace, pentru a avea parte de prosperitate și mult noroc.