Cea mai puternică plantă din lume – Cimbrul – Sfaturi de la dr. Daniela Bușneag

Toate plantele aromatice folosite în bucătărie au proprietăți farmacologice dar cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, spune Dr. Daniela Bușneag, medic homeopat și apifitoterapeut.

De asemenea, precizează că este vorba despre cimbrul care crește spontan, specia Thymus vulgaris și nu despre cel de cultură.

Cimbrul este un antibiotic natural

Are un impresionant caracter antimicrobian și poate combate un spectru larg de patogeni, acționând inclusiv împotriva ciupercilor și fungilor. Aceste efecte antibiotice se datorează concentrației mari de ulei esențial bogat în compuși volatili.

Util în afecțiuni respiratorii

Întreaga plantă este utilă în afecțiuni respiratorii și poate fi un remediu bun pentru tuse, astm, bronșită sau faringită. Vârfurile înflorite ajută în caz de infecții pectorale, dureri în gât și în caz de răceli.

Potrivit cercetărilor recente, extractele de cimbru bogate în carvacrol și alfa-terpinen au efecte antiinflamatorii și antivirale. De asemenea, contribuie și la subțierea mucusului și au acțiune fluidizantă și expectorantă.

Dr. Bușneag recomandă cimbrul mai ales în cazuri de tuse productivă pentru că este emolient și calmează spasmele, însă se poate folosi și în tusea convulsivă, spastică sau astmatică.

Cimbrul reduce răgușeala, ușurează respirația, acționează asupra inflamațiilor și asupra infecțiilor și este un antiseptic remarcabil mai ales asupra plămânilor.

Ceai de cimbru – Mod de preparare

Ceaiul se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5 minute după care se strecoară. Se recomandă câte 2-3 căni pe zi.

Cimbru – Alte beneficii pentru sănătate

ajută sistemul gastrointestinal
reduce balonarea
îndepărtează neplăcerile cauzate de flatulență, dispepsie ușoară și simptomele de enterocolită
tonifică organismul
are efecte energizante
este anti-infecțios, antiviral, imunomodulator, antiinflamator, anticonvulsiv, antispasmodic, gastroprotector, cardioprotector, antihipetensiv, anticancerigen, sedativ
util în infecții microbiene, inflamații, diabet, Alzheimer, boli cardiovasculare și neuruologice, osteoporoză, depresie, viermi intestinali, amnezie, convulsii, cancer, herpes, HIV