Un mare sfânt este prăznuit pe 28 ianuarie 2023: puternic și vindecător

În fiecare an la data de 28 ianaurie este prăznuit în calendarul creștin ortodox Sfântul Efrem Sirul, unul dintre cei mai mari sfinți la care se roagă creștinii ortodocși de pretutindeni. Pe lângă acesta, astăzi mai sunt cinstiți și Sfântul Isaac Sirul, Paladie şi Iacob Sihastrul; Sf. Muceniţă Haris.

Sărbătoare mare pe 28 ianuarie 2023
Sfantul Efrem Sirul este un sfant cuvios care s-a nevoit in nordul Mesopotamiei, in cadrul secolului al IV-lea. Nascut in jurul anului 306, in localitatea Nisibe, si trecut la cele vesnice in data de 9 iunie 373, in localitatea Edessa, Cuviosul Efrem este pomenit de Biserica Ortodoxa in ziua de 28 ianuarie.

Din dragoste de Dumnezeu, sfantul sirian a compus si ne-a lasat drept mostenire duhovniceasca o serie de imne teologice si de cuvinte intelepte; dintre toate lucrarile scrise ale Sfantului Efrem, cea mai cunoscuta ramane insa rugaciunea care ii si poarta numele: Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul.

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul care se citește în fiecare post
“Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanie si al grairii in desert nu mi-l da mie; iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdării si al dragostei, daruieste-mi-l mie, slugii Tale! Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin.”

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute și mai puternice rugăciuni și se citește de obicei în timpul posturilor, dar și ori de câte ori simți nevoie de mângâiere șit e căiești pentru greșelile tale.