Luna Ianuarie este marcată de mult evenimente importante. La data de 23 Ianuarie îl sărbătorim pe marele Sfânt Clement, care a dus o viață plină de credință și a făcut mereu voia Domnului. Este o sărbătoare mare, care trebuie tratată cu responsabilitate.
Sfântul Clement s-a născut în jurul anului 250, în timpul împăratului Valerian (253-259), în Ancira (astăzi Ankara), aflată în ţinutul Galatei (regiune antică a Asiei Mici, situată între Capadocia, Pont şi Bitinia). Tatăl său a fost păgân și a murit la scurt timp după nașterea lui Clement, iar mama sa a fost o femeie extrem de credincioasă, care l-a crescut înconjurat de credință și rugăciune.
La vârsta de 12 ani a rămas orfan şi de mamă. A fost luat spre creştere de o prietenă a mamei sale, cu numele tot Sofia. Împreună cu mama sa adoptivă, Sfântul Clement aducea în casa lor copii orfani, pe care îi îngrijeau, îi educau.
A fost supus multor chinuri pentru că nu voia să se lepede de Hristos, dar de fiecare dată a scăpat cu viață datorită credinței sale. Într-un final, însă, a cedat și și-a lăsat sufletul în voia Domnului.
Chiar daca ziua de luni nu este marcata in calendarul crestin-ortodox de o sarbatoare mare, toti crendinciosii sunt sfatuiti sa inceapa saptamana cu un moment de rugaciune, in care sa se roage cu evalvie si smerenie lui Dumnezeu, pentru a-i ajuta si a-i proteja de toate relele pe parcursul intregii saptamani. Astfel, credinciosii pot incepe cu rugaciunea de luni, care este una extrem de puternica, daca este rostita cu mare credinta si apoi mai pot adauga si alte rugaciuni, dupa cum considera fiecare crestin in parte.
“Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfântă Ta Răstignire!
O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne invredniceste de mărirea Ta în răi. La aceasta pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic: O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și vă mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor.
Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să vă mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci. Amin”, potrivit crestinortodox.ro