Calendar ortodox 22 ianuarie 2023. Rugăciunea către acest sfânt face minuni

Calendar ortodox 22 ianuarie. Credincioșii ortodocși îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Apostol Timotei și se roagă luni pentru ajutor în toate. Este, totodată, ziua în care Biserica îl cinstește și pe sfântul Anastasie Persul. Nu este zi de post, dar este zi de rugăciune și zi în care se face pomenirea morților.

Calendarul zilei de sâmbătă, 22 ianuarie

Conform Tradiției, Sfântul Apostol Timotei este numit de Sfântul Apostol Pavel “adevărat fiu al credinței”. El l-a însoțit pe acesta în călătoriile misionare din Frigia, Galatia și Misia, în orașele Troa, Filipi și Berea, la Atena. Sfântul Pavel este cel care l-a sfătuit pe Timotei cum să păstorească credincioșii. Toate acele îndemnuri aveau să devină reguli pentru slujitorii Bisericii:

Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pilda credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția. Până voi veni eu, ia aminte la citit, la îndemnat, la învățătură. (I Timotei 4, 11-16).

Calendar ortodox 22 ianuarie 2022. Rugăciunea către acest sfânt face minuni

În această zi, o dată cu Sfântul Apostol Timotei, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește și pe Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul, pe Sfinții Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod și alți 377 de mucenici.

Rugăciunea credincioșilor către Sfântul Apostol Timotei

În această zi de sâmbătă, credincioșii ortodocși rostesc o rugăciune închinată Sfântului Apostol Timotei. Citește-o și tu cu voce tare, dar nu înainte de a aprinde o lumânare sfințită.

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Dreapta Ta, cea purtătoare de biruinţă.

Stih: Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Răscolirile patimilor şi întunericul necunoştinţei risipeşte-le, prin rugăciunile tale, fericite, cu darul cel luminos al nepătimirii, ca să te laud acum, după vrednicie, slujitorule al celor Dumnezeieşti.