Începând de vineri, 20 ianuarie, vremea se va răci accentuat în vestul, nordul și centrul țării, unde ploile se vor transforma în lapovițe și ninsori. În sud și est, temperaturile vor rămâne ridicate și, local, se vor semnala averse de ploaie, care ar putea fi însoțite izolat și de descărcări electrice.
Alertă ANM. Valul de căldură care a stabilit numeroase recorduri de temperatură în România se va încheia brusc în regiunile intracarpatice, unde temperaturile vor scădea accentuat începând din noaptea de joi spre vineri (19/20 ianuarie).
Prima dată se va răci în Banat și Crișana, iar în a doua parte a zilei în Transilvania și Maramureș. În aceste regiuni, ploile se vor transforma treptat în lapovițe și ninsori, în special în zonele de deal și podiș, anunţă ANM.
AVERTIZARE ANM COD GALBEN: Interval de valabilitate: 19 ianuarie, ora 14 – 21 ianuarie, ora 02
Fenomene vizate: cantități importante de precipitații, intensificări ale vântului
În intervalul menționat, în zona montană și local în nordul Olteniei se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Pe parcursul zilei de joi (19 ianuarie) va ploua și doar la altitudini de peste 1700 m se vor semnala precipitații mixte, iar începând de vineri dimineață (20 ianuarie), treptat vor predomina ninsorile în cea mai mare parte a zonei montane și se va depune strat de zăpadă.
Local și temporar, vântul va continua să prezinte intensificări în Dobrogea, cu viteze în general de 55…65 km/h, iar în zona montană înaltă rafalele vor depăși 70…90 km/h viscolind și spulberând zăpadă.
Notă: Precipitații mixte (ploaie, lapoviță, iar pe arii mai restrânse și ninsoare) se vor semnala pe parcursul zilei de vineri (20 ianuarie) și în zonele joase de relief din vest, nord-vest și centru, iar intensificări ale vântului vor fi pentru perioade mai scurte de timp și în restul țării.
COD PORTOCALIU: Interval de valabilitate: 19 ianuarie, ora 14 – 20 ianuarie, ora 20
Fenomene vizate: precipitații abundente, viscol puternic la altitudini de peste 1700 m
Zone afectate: Carpații Meridionali
În Carpații Meridionali vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare se vor înregistra cantități de peste 50…70 l/mp. La început vor predomina ploile, iar pe parcursul zilei de vineri (20 ianuarie), în general la altitudini de peste 1200 m, va ninge și local se va depune strat consistent de zăpadă. În zona înaltă (la peste 1700 m) vor fi intervale în care va fi viscol puternic (rafale de peste 100…110 km/h) și vizibilitate redusă.
Avertizare a hidrologilor: Risc de viituri în mai multe judeţe din ţară
Hidrologii anunţă, joi, risc de viituri în mai multe judeţe din ţară, avertizarea cod portocaliu fiind extinsă. Avertizarea cod galben este valabilă până sâmbătă.
INGHA a extins, joi, codul portocaliu până vineri, la miezul nopţii.
Sunt vizate:
Crişul Alb – sector staţia hidrometrică Vaţa de Jos – amonte de confluenţa cu râul Sebiş (judeţele: Hunedoara şi Arad),
Arieş – bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Câmpeni (judeţul Alba);
Jiu – bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Rovinari (judeţul Gorj). De asemenea, este afectat şi sectorul situat în aval de confluenţa cu râul Motru şi amonte de staţia hidrometrică Podari (judeţul Dolj);
Motru – bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Broşteni (judeţele: Gorj şi Mehedinţi);
Gilort – bazinul situat în amonte de staţia hidrometrică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj);
Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului situat în aval de confluenţa cu râul Cibin şi amonte de acumularea Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş);
Olteţ – bazinul superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea).
”Totodată, se menţine Codul Galben pentru următoarele 36 de ore, respectiv până sâmbătă, 21 ianuarie, la prânz. În acest interval de timp sunt vizate râuri din bazinele hidrografice: Tisa – intrarea în ţară, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeş şi Ialomiţa”, au transmis hidrologii.
Potrivit acestora, în acest context se pot depăşi cotele de apărare, ca urmare a scurgerilor importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, existând riscul generării viiturilor rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri.
”În scopul preîntâmpinării unor situaţii de urgenţă generate de fenomene hidrologice periculoase, recomandăm cură̆țarea șanțurilor și rigolelor de scurgere, pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale. De asemenea, in cazul creş̦ţerii debitelor, nu traversaţi râurile prin apă̆ și nu vă apropiaţi de malurile acestora”, au transmis hidrologii.