Veste buna pentru acesti romani: inca doua categorii de angajati se vor bucura de recunoasterea vechimii in munca si, implicit, de pensii mai mari ulterior. Legea a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
Este vorba despre medicii de familie si medicii stomatologi, in cazul carora vechimea in munca va fi recunoscuta atat la angajare, cat si la incadrarea in grila de salarizare.
Initiativa USR, care a devenit lege, completeaza Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in sensul asimilarii ca vechime in munca a perioadei in care titularul cabinetului medical individual a furnizat servicii medicale, respectiv servicii medico-dentare.
Conditiile pentru recunoasterea vechimii sunt ca medicul sa fi achitat contributiile aferente la bugetul asigurarilor sociale de stat cel putin la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara si sa aiba cabinetul activ, anunta USR.
„Romania este in stare de alerta din cauza gripei si vedem direct cat de importante sunt cabinetele medicale scolare, inclusiv cele din gradinite, si cat de importanti sunt medicii de familie.
Care sunt conditiile pentru recunoasterea vechimii in munca
Recunoasterea vechimii in munca a medicilor de familie si a medicilor stomatologi, la angajare si la incadrarea in grila de salarizare, face dreptate pentru 12.000 de medici de familie si 16.000 de medici stomatologi si permite marirea numarului de cabinete scolare prin corecta incadrare in grila de salarizare.
Avem mai putin de 1.000 de cabinete la gradinitele din urban si doar 75 in rural (22 in gradinite si 53 in scoli), acestea sunt responsabile de triaj, dar si de preventie”, a declarat deputata USR Oana Toiu, initiatoare a legii.
USR precizeaza ca vechimea in munca este relevanta pentru ca medicii sa aiba dreptul sa participe la concursuri de angajare care cer o vechime minima, dar si pentru o corecta salarizare a lor.
„Recunoasterea vechimii in munca a medicilor si a stomatologilor face parte din pachetul USR de sprijin pentru munca independenta si flexibila, alaturi de recunoasterea vechimii in munca a PFA-urilor (lege promulgata) si a medicilor psihologi si a asistentilor sociali (lege adoptata de Senat).
In sprijinul incurajarii muncii flexibile, USR a depus si un proiect de lege pentru eliminarea suprataxarii contractelor part-time. Runda de finantare introdusa de USR in PNRR pentru cabinetele de medicina de familie va aduce de asemenea milioane de euro pentru dotarea si renovarea acestora”, se mentioneaza in finalul comunicatului.