Calendar ortodox 13 ianuarie. Cei mai importanți sfinți ai zilei. Roagă-te lor

Calendar ortodox 13 ianuarie. Este sărbătoare cu cruce neagră care îi cinstește pe Sfinții Mucenici Ermil și Stratonic. Tot în această zi, credincioșii îi pomenesc și pe Sfântul Cuvios Iacob din Nisibe, pe Sfinții Mucenici Pahomie și Papirin, pe Sfântul Mucenic Atanasie și pe Sfântul Cuvios Maxim Cavsocalivitul.

Calendarul ortodox al zilei de vineri, 13 ianuarie
Sfinții Ermil și Stratonic au trăit în timpul persecuțiilor declanșate de Împăratul Licinius. Au refuzat să renunțe la credința în Mântuitorul Iisus Hristos motiv pentru care au fost uciși. Ambii au primit moartea mucenicească în ziua de 13 ianuarie 303, la 3 kilometri de orașul Singidunum, care este Belgradul de astăzi.

Este sărbătoare cu cruce neagră pentru credincioșii ortodocși. Întrucât pică în zi de joi, nu este obligatorie să se țină post, dar cei care vor, se pot abține de la mâncărurile de dulce, la fel ca în oricare altă zi a săptămânii, după cum simte fiecare.

Troparul Sfintilor Mucenici Ermil si Stratonic

Mucenicii Tai, Doamne, intru nevointele lor, cununile nestricaciunii au dobandit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca avnd puterea Ta pe chinuitori au invins; zdrobit-au si ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugaciunile lor mantuieste sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Zilele și perioadele din an când nu se fac nunți
Calendarul bisericesc include anumite restricții cu privire la nunți și alte tipuri de petrecere. Există zile în care preoții nu săvârșesc Sfânta Taină a Cununiei. Iată care sunt datele din 2022 când nu se fac nunți!

În primul rând sunt interzise nunțile în toate zilele de post de peste an și în zilele Praznicelor împărătești, precum și în ajunul lor.

Nu se fac nunți în săptămâna lăsatului sec de carne (27 februarie – 05 martie), în Postul Sfintelor Paști (06 martie – 24 aprilie) În Săptămâna Luminată (25 aprilie – 01 mai), precum și în celelalte posturi din anul bisericesc.

Sunt interzise petrecerile în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 iunie – 28 iunie), în Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august), în postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie), precum și în perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).